LIFESTYLE

I Google odao počast historijskom uspjehu čovječanstva

Veliki korak za civilizaciju

(A.Sm.)

13.11.2014

Najpoznatiji internet pretraživač i tehnološki gigant, Google, odao je počast historijskom uspjehu Evropske svemirske agencije.

Evropska svemirska agencija zabilježila je jučer historijski uspjeh nakon što je robot Philae u 17:05 po našem vremenu uspješno prizemljen na Kometu 67P/Churyumov–Gerasimenko. Time je ispunjen 30 godina dug san da čovjek dobije uzorak direktno sa komete, prenio je B92.

Nakon tri odlaganja, jučer je potvrđeno da je Rosetta u perfektnom položaju u odnosu na Kometu 67P/Churyumov–Gerasimenko i da je dato "zeleno svjetlo" da robot Philae otpočne sedmosatnu misiju sletanja na njenu površinu.

Phile se jučer u 9.35 uspješno odvojio od Rosette i krenuo ka kometi. Kontakt je, očekivano, ubrzo izgubljen i ponovo je uspostavljen za oko dva sata.

Oko 17h po našem vremenu stigle su i prve fotografije misije, sa Rosettine kamere Oziris. To je prvi put u historiji da je robot prizemljen na površinu jedne komete.

- Ovo je veliki korak za ljudsku civilizaciju - kazao je Jean-Jacques Dordain, generalni direktor ESA. - Mi smo prvi koji su uspjeli u ovome i taj uspjeh bit će upamćen za sva vremena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.