LIFESTYLE

Robot "File" uradio nemoguće: Šalje signal, problem trajanja baterija

Evropska svemirska agencija

Autor:Fena

14.11.2014

Poslije historijskog, mada malo nespretnog slijetanja na kometu, robotski modul "File" Evropske svemirske agencije sada je stabilan i šalje slike, ali naučnici su zabrinuti oko dužine trajanje njegove baterije.

Modul je dva puta odskočio pri svom historijskom slijetanju u srijedu, prvo je otišao oko jedan kilometar u svemir prije nego što se ustalilo u sjenci jedne stijene, oko kilometar udaljen od planiranog mjesta slijetanja, prenosi BBC.

Sada bi moglo da bude problematično da li će dobiti dovoljno Sunčevog svjetla da napuni svoje baterijske sisteme.

Slijetanje u srijedu bilo je prvo takvo u historiji kada se robotski modul veličine veš mašine i težak sto kilograma spustio na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko, poslije desetogodišnjeg puta dugog 6,4 milijardi kilometara kroz svemir na satelitu Rozeta. Trebalo mu je sedam sati da se spusti sa satelita Rozeta na površinu komete.

Evropska svemirska agencija (ESA) nada se da će ovom misijom početom 2004. naučiti nešto o porijeklu solarnog sistema.

Modul je već poslao nazad prve snimke svoje okoline, koji pokazuju izlomljen i neravan teren komete. Slike koje je modul "File" snimio oko sebe pokazuju kao da je pritisnut uz neki čvrst zid.

Mjerenjima se ukazuje da je na nagibu ili da je možda čak prevrnut nastranu. Svakako jedna od njegovih triju nogu nije u dodiru s površinom. Ključni problem koji sad brine kontrolu su svjetlosni uvjeti.

"File" dobije oko 1,5 sati svjetlosti tokom svake dvanaestosatne rotacije komete. To će biti nedovoljno da se napuni baterija kada istekne prvobitno punjenje koje je imao pri napuštanju satelita Rozeta. To je iznosilo nešto više od 60 sati.

To znači da robotski modul "File" vjerovatno neće raditi kao što sada radi duže od subote.

- Sada procjenjujemo da će to biti između petka popodne i subote popodne. Naravno zavisi od aktivnosti, što više se radi s modulom, to će više baterije da potroši, i to ćemo manje vremena imati - rekao je Paolo Feri, šef operacija ESA u Darmštatu u Njemačkoj.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.