LIFESTYLE

Uređaj Lanterna koji će nam omogućiti besplatan internet i bez cenzure?

Prijemnik koji će biti konstantno spojen na radio valove

(Mi.K.)

15.11.2014

Do sada je bilo pokušaja i bit će ih sigurno još, jer utopijska ideja o besplatnom internetu za sve, koji možemo koristiti bez cenzure konstantno je prisutna, ovaj uređaj nudi nešto drugačiji pristup.

Jedino ulaganje, ako kampanja koja je pokrenuta na Indiegogo crowdfunding servisu će biti kupovina uređaja znakovitog naziva - Lanterna.

Sve ostalo, barem tako tvrde autori projekta koji je za sada skupio skoro 78 hiljada američkih dolara od ciljanih 200 hiljada, osigurat će vam besplatno korištenje pristupa internetu bilo gdje, bilo kada, bez potrebe za napajanjem, bez cenzure.

Lanterna je osmišljena kao prijemnik koji će biti konstantno spojen na radio valove koje emitiraju sateliti iz mreže Outerneta, koja je u avgustu ove godine počela emitirati svoj prvi javni signal koji korisnicima omogućuje primanje 200 MB sadržaja dnevno, potpuno besplatno.

Međutim, entuzijasti koji su htjeli koristiti besplatni satelitski pristup internetu morali su sami napraviti receiver i tu zapravo uskače Lanterna kao jedinstveno rješenje. Projekt Lanterna je osmišljen ne samo kao prijemnik "običnog" satelitskog signala, nego ima mogućnost pretvaranja signala u digitalne datoteke, web stranice, e-knjige, video, muziku, odnosno bilo koji sadržaj koji i inače preuzimamo s weba.

Nakon prijema signala iz satelitske mreže Outerneta Lanterna ih dakle, pretvara u digitalne datoteke i zahvaljujući ugrađenom Wi-Fi hot spotu distribuira ih na bilo koji uređaj spojen na Lanternu. Bez obzira radi li se o lap-topu, tabletu, pametnom telefonu, Lanterna može osigurati pristup webu neovisno o tome na kojoj se lokaciji trenutačno nalazite.

Zahvaljujući solarnim panelima, napajanje je osigurano ne samo za Lanternu, nego putem nje možete puniti i uređaj koji koristite za spajanje i pristup internetu. Ima ugrađen tvrdi disk, tako da će omogućavati i takozvani "offline mod", odnosno preuzimanje sadržaja koje ne morate pregledavati odmah, nego u trenutku kada vam to odgovara ili želite.

Autori tvrde kako će Lanterna biti zauvijek besplatna, a jedini limiti vezani su uz pristupnu brzinu, odnosno brzinu preuzimanja datoteka sa satelitske mreže. Vrlo jednostavno, što sve više novaca prikupi, to će brzina biti veća, a ako sredstva budu dovoljna, autori planiraju lansirati i vlastite satelite u Outernet mrežu.

Je li ovo budućnost pristupa webu, teško je, zapravo nemoguće reći, ali koncept je poprilično zanimljiv, samo je pitanje kako će reagirati vlade, regulatorna tijela, pa na kraju krajeva i davatelji usluga pristupa internetu. Jer, što god mi mislili o tome, njima jednostavno nije u cilju besplatan internet koji ne možete cenzurirati. Ako vam se Lanterna čini kao potencijalno zanimljiv projekt, posjetite službenu Indiegogo web stranicu kampanje i osigurajte jedan primjerak za sebe.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.