LIFESTYLE

Najveće zablude o telefonima

Savjeti

Redakcija

16.11.2014

Kada o nečemu ne znamo baš sve, nismo sigurni kako radi i čime se mjeri kvalitet, skloni smo da vjerujemu i u neke priče koje nemaju veze s istinom. Upravo su ove priče o smartfonima takve i slobodno ih se oslobodite i prestanite vjerovati u njih. Ovo su zablude o mobilnim telefonima!

  • Ostavljanje telefona na punjaču ubit će bateriju - Za razliku od laptopa, zbog njihovih specifičnih baterija, ovo nema veze s istinom u svijetu mobilnih telefona. Moderni i obični i pametni telefoni imaju napredne litij-jonske i litijum-polikarbonatske baterije, koje su napravljene tako da se prestanu puniti kada im se kapacitet energije obnovi.
  • Formiranje baterije je neophodno - Apsolutno netačno! Baterije su pametne i nemaju efekt pamćenja.
  • Kamera je bolja ako ima više megapiksela - Nema nimalo istine u ovoj tvrdnji. Kvalitet kamere zavisi od toga koji je senzor upotrijebljen, od njegove veličine i pratećih dodataka. Što je senzor veći, veći je i megapiksel i hvata više svjetlosti, što u daleko većoj mjeri određuje kvalitet fotografije nego broj megapiksela.
  • Viša rezolucija displeja je bolja - Rezolucija je samo jedna od karakteristika od kojih zavisi kvalitet prikaza na ekranu, ali nikako nije presudna. Prema nekim istraživanjima, ljudsko oko nema mogućnost rezlikovanja rezolucije više od 300 piksela po inču iako današnji top-smartfoni imaju ppi do 550.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.