LIFESTYLE

Prva solarna biciklistička staza na svijetu u Holandiji

Revolucionarni projekat

(Dž. Č.)

17.11.2014

Holandija je predstavila prvu solarnu biciklističku stazu na svijetu, revolucionarni projekat koji bi u doglednoj budućnosti, po riječima ljudi koji stoje iza ove inovacije, omogućio punjenje električnih bicikala i automobila na cijeloj putnoj mreži u zemlji, prenosi Sigma.

solar2

Foto: Agencije (Testiranje SolaRoad-a će trajati dvije godine)

Nazvana “SolaRoad”, biciklistička pista je sagrađena na dužini od 70 metara, u gradu Kromeni, sjeverno od Amsterdama.

Podloga koja proizvodi električnu energiju sadrži fotonaponske ćelije od kristalnog silicijuma koje su ugrađene u betonske ploče. Preko njih je nanesen zaštitni sloj koji odbija kišu i prljavštinu sa površine kako bi se osigurala maksimalna izloženost sunčevoj svetlosti. Podloga je i neklizajuća kako bi se izbjegli sudari.

Električni bicikli i automobili bi jednog dana mogli da pune svoje baterije sa samog puta ili biciklističke staze, tvrdi Stefen De Vit, naučnik koji je učestvovao u projektu.

Tokom prvih 16 dana korištenja, staza je proizvodila 140 kilovati na sat ili 140 ciklusa pranja veš mašine. Zasad se proizvedena struja usmjerava u električnu mrežu, ali bi u budućnosti mogla da bude upotrijebljena i za ulično osvjetljenje i signalizaciju. Projekat je koštao oko tri miliona eura, uključujući troškove istraživanja i razvoja, navode u SolaRoad-u, odbijajući, međutim, da navedu cijenu izgradnje po kilometru.

Sa 17 miliona stanovnika, Holandija ima 18 miliona bicikala i više od 35.000 kilometara biciklističkih staza. Holandske vlasti planiraju da do 2020. utrostruče udio obnovljivih energija u električnoj potrošnji, a da do 2050. postanu “energetski neutralni”, naveo je holandski ministar ekonomije Henk Kamp koji je danas na biciklu inaugurisao pistu kojom dnevno prođe oko 2.000 biciklista.

Testiranje SolaRoad-a će trajati dvije godine. Cilj projekta je da se za pet godina izgradi komercijalno isplativ solarni put, s obzirom na sve veći broj električnih bicikala i automobila.

- Verujemo da ćemo za pet godina imati proizvod koji će imati široku primjenu- kazao je De Vit.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.