LIFESTYLE

NASA želi da nadmaši misiju "Rozeta"

Milionima godina asteroid Benu remetio je gravitaciju planeta

(Dž. Č.)

21.11.2014

Milionima godina asteroid Benu remetio je gravitaciju planeta presjecajući njihove putanje, prenosi Vijesti.me.

Nova animacija pod nazivom “Benuovo putovanje” prati neobičan život asteroida koji bi mogao pružiti odgovore na pitanja o našem Sunčevom sistemu. U snimku se može videti i Osiris Rex misija koja će biti pokrenuta krajem 2016. 

Po svemu sudeći, letelica NASA trebalo bi da sleti na površinu Benua 2018. i vrati prikupljene uzorke na Zemlju pet godina kasnije. U videu ima riječi i o uspjehu misije Evropske svemirske agencije Roseta. Za razliku od kometa, od kojih je jednu osvojila ESA, asteroidi sadrže metale iz perioda nastanka Sunčevog sistema. 

Za razliku od sonde File, koja će kometu proučavati isključivo na njoj samoj i podatke slati na daljinu (ukoliko se “probudi”), Osiris-Rex donijeće materijal nazad na Zemlju. Tako će naučnici moći da izvedu mnogo više analiza. 

Mjerenja pokazuju da je gustina ovog asteroida manja od prosječne stijene, pa naučnici smatraju da u njemu postoje pukotine. Animacija pokazuje da se Beni kreće na takav način sve dok se njegova putanja ne susretne sa gravitacionom rezonancom planete Saturn. 

Zbog nje Benu ponovo biva odgurnut u unutrašnji dio Sunčevog sistema, gdje se približava Veneri i Zemlji. Interakcija sa planetama rasipa materijal od kog je asteroid sačinjen i mijenja mu oblik. 

Pošto Benu počinje opasno da se približava Zemlji, postoji mala šansa - oko jedan prema 2.500 - da će udariti u našu planetu krajem 22. vijeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.