LIFESTYLE

Baterija koja se puni za 30 sekundi stiže 2016. godine?

Djelo izraelske kompanija StoreDot

(Dž. Č.)

26.11.2014

Jedan od najvećih fokusa proizvođača smartfona jeste poboljšanje radnog vijeka baterije, kao i vrijeme koje je potrebno za punjenje baterije, prenosi Vijesti.me,

Već imamo tehnologije, kao što je Qualcomm Quick Charge 2.0 (čije prednosti koriste Samsung Fast Charging i Motorola Turbo Charger), ali nam one i dalje ne pomažu da u potpunosti napunimo telefon za manje od sat vremena. Srećom, kompanije i inženjeri širom svijeta rade na ovom polju, kako bi korisnicima olakšali probleme sa baterijama.

Izraelska kompanija StoreDot je pronašla način da napuni bateriju telefona za svega 30 sekundi. Prema navodoma Reutersa, izraelska firma je već razvila ovu bateriju, ali je u ovom trenutku prevelika da bi stala u smartfon.

Očekuje se da će je kompanija smanjiti i stanjiti do 2016. godine, kada bi se mogla i pojaviti, sa opcijom punjenja od 30 sekundi i napajanja telefona tokom cijelog dana.

Za kreiranje baterije, StoreDot se oslanja na nanotehnologiju. Navodi se da StoreDot finansira neimenovana kineska kompanija, kao i ruski milijarder Roman Abramovič.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.