LIFESTYLE

Kablovi bi uskoro mogli biti zamijenjeni!?

Budućnost pred vratima

(B.P.)

5.12.2014

Stručni tim Univerziteta Stanford došao je do senzacionalnog otkrića koje bi moglo u potpunosti promijeniti budućnost prijenosa podataka, prenosi Dnevnik.hr.

Poznato je da svjetlo može prenijeti više podataka jer je, u poređenju s elektronima, za prijenos fotona potrebno puno manje energije. No, jedan od glavnih problema je odgonetnuti kako svjetlosno prenošenje podataka može pravilno raditi u računaru.

Tim inženjera objavio je da su uspjeli napraviti optičku napravu od silikona koja može iskriviti svjetlost pod odgovarajućim kutovima, što je vrlo bitno otkriće kada je u pitanju zamjena kablova optičkim vlaknima.

Njihov je rad samo nastavak na prethodno istraživanje u kojemu je ovaj univerzitetski tim osmislio algoritam koji bi omogućio da se optičke naprave automatski razvijaju. Također, stvorili su i nanostrukture pomoću kojih, zbog optičkog prijenosa podataka, mogu manipulirati svjetlom. Osim toga, napravljen je i optički link veličine 8 mikrometara i koji djeluje kao prizma, usmjeravajući i prelamajući svjetlosne zrake na osnovu valne dužine. Link je u obliku slova T i ovo je veliki korak u daljnjoj manipulaciji i usmjeravanju svjetla za prijenos podataka.

Hoće li ovaj tim uspjeti u svojoj namjeri i doći do finalnog cilja koji će svima nama uveliko olakšati život i kablove poslati u prošlost, pitanje je budućnosti. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.