Ovo su inovacije koje možemo očekivati na pametnim telefonima sljedeće godine

Na Mashableu su objavili popis

Piše: (Mi.K.)

Sa sve većim napretkom mobilne tehnologije, možemo očekivati kako će u budućnosti pametni telefoni biti dovoljno snažni i kvalitetni da će moći zamijeniti računare i konzole. Tako mobilne kompanije svake godine predstavljaju sve bolje i snažnije uređaje koji imaju još jače procesore, veću količinu memorije i sve kvalitetnije kamere koje su mnogima zamijenile klasične digitalne fotoaparate, prenose hrvatski mediji.

Na Mashableu su objavili popis pet najvećih inovacija koje sljedeće godine možemo očekivati na pametnim telefonima i koje su ponajviše vezane uz mogućnosti nadolazećeg Snapdragon 810 procesora, ali među njima nema jedne inovacije kojoj se mobilni korisnici nadaju godinama, a to je baterija koja bi mogla trajati više dana bez punjenja.

Ovo su inovacije koje očekujemo u 2015. godini:

4K video

Ekrani nekih pametnih telefona poput LG-jevog modela G3 već imaju "više piksela nego što će vam ikada trebati" (rezolucija 2,560 x 1,440 piksela), no novi modeli smartphonea koji će raditi na procesoru Snapdragon 810 imat će podršku i za 4K videozapise, odnosno moći će videozapise Ultra HD kvalitete bežično prenositi na televizore (naravno, samo na Ultra HD televizore). Također, ove će se godine na tržištu pojaviti i sve više telefona s kojima će se moći snimati 4K sadržaj te u Qualcommu vjeruju da će za tri godine postojati više od 500 miliona telefona s kojima će se moći snimati videozapisi u ovoj rezoluciji.

Optički zoom

Na Mashableu kažu kako će fotografisanje na mobilnim uređajima poboljšati kamera Core Photonica – riječ je o kombinaciji dvije kamere, od koji je jedna klasična mobilna kamera, a druga dolazi s lećom koja povećava slike oko tri puta. Korištenjem novih i snažnih Qualcommovih procesora, telefoni će moći kombinirati fotografije s ove dvije kamere kako bi dobili jednu, zumiranu fotografiju za koju u Core Photonicsu tvrde da je kvalitetnija u odnosu na fotografije s DSLR aparata.

Bolja kvaliteta zvuka

Jedan od problema prilikom snimanja videozapisa na telefonima je kvaliteta zvuka, a i to bi trebali promijeniti novi Qualcommovi procesori. Npr. ako žele, korisnici će moći snimati audio zapise samo od osoba koju snimaju kamerom, bez ostale-pozadinske buke.

Telefoni kao kućna računari

S obzirom na sve snažnije procesore koji se ugrađuju u pametne telefone, oni se mogu koristiti i kao računari – putem posebnih receivera moći će se bežično povezivati s monitorima, tastaturom i mišem i koristiti kao i klasične računare.

Igranje kao na konzolama

Pored surfanja mrežom, veliki broj korisnika telefone najčešće koristi za igranje video igara, a zahvaljujući mogućnostima novog Snapdragon 810 procesora, novi modeli telefona i tableta mnogima će zamijeniti igraće konzole. Tako možemo očekivati igre s puno boljom i kvalitetnijom grafikom u kojima ćemo, bežičnim povezivanjem s monitorima ili TV-om, moći uživati i na velikim ekranima.

NA VRH