LIFESTYLE

Kako prepoznati je li vam kompjuter zaražen malverom

Pronađite uljeza

(A. Vr.)

16.12.2014

Ponekad je prisustvo zlonamjernog softvera očita. Malver namijenjen ucjenivanju, kao što je CoinVault, jasno i glasno će obznaniti svoju prisutnost i... Pa, ucijeniti vas.

Simptome za druge vrste malvera nije tako lako primijetiti. Evo nekoliko najčešćih:

Kompjuter odjednom radi sporije. Ako se vrijeme potrebno za obavljanje svakodnevnih zadaća bez očitog povoda produžilo ili kompjuter u pozadini vrti jako veliki broj procesa, moguće je kako imate problema s napasnicima.

Pravi malver dizajniran je tako da ga je teško primijetiti. Ljudi koji pišu te programe ne žele da ih počistite s kompjutera. No, znate li šta tražite, prepoznat ćete simptom koji može ukazati na prisustvo malvera.

Standardni programi za održavanje ne funkcioniraju. Malver će često pokušati zaštititi se tako što će isključiti programe koji vam trebaju pomoći u njegovom otkrivanju i uklanjanja. Stoga ako programi kao što su Windows Update, antivirusni programi, Regedit, System Restore ili Msconfig ne rade kako treba, posumnjajte na malver. Imajte pritom na umu kako neki od tih programa mogu prestati funkcionirati i zbog drugih razloga.

Ne možete ukloniti nove alatne trake. Jako puno programa može usput instalirati i novu alatnu traku (toolbar) u vaš preglednik. Obično je to tek privremena gnjavaža. Ali, ako se vraćaju nakon što ste ih isključili ili ih ne možete isključiti uopće, u pitanju je ozbiljniji problem.

Promijenila se početna stranica i tražilica, bez vašeg znanja. Slično kao i s alatnom trakom - ako je do promjene došlo mimo vaše volje i ne možete vratiti postavke koje želite koristiti, čeka vas obračun s malverom.

Za početak, pretpostavite kako je vaš antivirusni program kompromitiran i skenirajte računalo s drugim alatom, kojeg ne treba instalirati - recimo, ESET Online Scanner ili Trend Microv HouseCall. Preporučljivo je skenirati s uključenim načinom rada Safe Mode with Networking.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.