LIFESTYLE

Starh u SAD-u: Hakeri koji su napali Sony prijete terorističkim napadom

Zbog kontroverznog filma "Intervju"

(Mi. K.)

17.12.2014

'Sjetite se 11. septembra 2001.', poručili su hakeri koji su nedavno napali Sony u svojoj objavi na Pastebinu, a njihova se prijetnja odnosi na prikazivanje kontroverznog filma "Intervju", koji je navodno i glavni razlog hakiranja Sonyja.

Izvor napada na ovu kompaniju i dalje nije poznat, a zbog kritika ovog filma o ubistvu Kim Jong-una, mnogi smatraju da iza hakiranja stoji Sjeverna Koreja, iz ove su zemlje nakon nekog vremena ipak demantirali povezanost s hakiranjem.

Osim "podsjećanja" na 9/11, hakeri su u ovoj poruci zaprijetili da će "svijet biti u strahu" te su poručili ljudima koji žive u blizini kina u kojima se bude prikazivao film, da se drže podalje od kina.

Zbog ovih prijetnji premijeri filma u New Yorku reagirali su policija i FBI koji su najavili veliko osiguranje prilikom premijere "Intervjua", no to ipak neće biti potrebno jer je glasnogovornik Landmarka, koji je trebao biti domaćin premijere filma u Sunshine Cinema, odlučio otkazati premijerno prikazivanje.

Iako razlog otkazivanja službeno nije objavljen, jasno je da je premijera otkazana zbog straha od terorističkih napada.

Iz Sonyja također nisu previše htjeli komentirati ovu situaciju, no na CNN-u prenose kako su, nakon prvih prijetnji terorističkim napadima, objavili kako se neće buniti u slučaju da se prikazivanje filma otkaže.

Iako je možda riječ lažnoj prijetnji hakerske grupe koja je privukla veliku pažnju javnosti hakiranjem Sonyja i objavom brojnih tajnih podataka ove kompanije (u Ministarstvu domovinske sigurnosti kažu kako nemaju nikakvih obavještajnih podataka o planiranju napada na kina u SAD-u), jasno je da niko ne želi riskirati i preuzeti odgovornost za eventualne napade i žrtve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.