LIFESTYLE

Novi hakerski napad: "Cyber kriminalci" provalili u ICANN bazu podataka!

Organizacija koju nazivaju "ključnom za funkcioniranje interneta"

(Mi. K.)

18.12.2014

Ovo je potencijalno ekstremno opasan hakerski napad, jer je ICANN organizacija koju mnogi nazivaju "ključnom za funkcioniranje interneta" i u svojoj bazi ima ogroman broj korisničkih podataka.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN (www.icann.org) je organizacija utemeljena 1998. godine i odgovorna je za registraciju, upravljanje i dodjelu takozvanih TLD (top level domain) web domena, ali IP adresa, parametara internet protokola, portova i svih ostalih segmenata koji nam omogućuju korištenje interneta kakvo danas poznajemo.

I spoznaja da je takva organizacija postala žrtva hakera je i te kako zabrinjavajuća, iako će se prava šteta vidjeti tek u roku nekoliko dana ili čak sedmica. ICANN je priznao hakerski napad, štaviše, čak je objavljeno kojim su podacima unutar same organizacije, za sada neimenovani hakeri, uspjeli pristupiti.

Radi se o internim e-mail adresama članova Wiki stranice koja sadržava i javne podake, tu je i udar na WHOIS portal (koji svi zajedno vrlo često koristimo za pregled informacija za određenu domenu) i na kraju Centralized Zone Data System (CZDS).

U samoj ICANN organizaciji ne kriju zabrinutost ovim napadom, priznaju kako su hakeri došli u posjed imena, adresa, e-mailova, telefona i korisničkih imena članova ove neprofitne organizacije, prenosi The Verge.

Pokradene su i korisničke lozinke, ali u ICANN-u su objavili kako su one kriptirane pa će ih hakeri malo teže "provaliti", ali ni to nije isključeno. Nije objavljeno koliko je korisničkih računa kompromitirano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.