Novi hakerski napad: "Cyber kriminalci" provalili u ICANN bazu podataka!

Organizacija koju nazivaju "ključnom za funkcioniranje interneta"

(Mi. K.)

Ovo je potencijalno ekstremno opasan hakerski napad, jer je ICANN organizacija koju mnogi nazivaju "ključnom za funkcioniranje interneta" i u svojoj bazi ima ogroman broj korisničkih podataka.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN (www.icann.org) je organizacija utemeljena 1998. godine i odgovorna je za registraciju, upravljanje i dodjelu takozvanih TLD (top level domain) web domena, ali IP adresa, parametara internet protokola, portova i svih ostalih segmenata koji nam omogućuju korištenje interneta kakvo danas poznajemo.

I spoznaja da je takva organizacija postala žrtva hakera je i te kako zabrinjavajuća, iako će se prava šteta vidjeti tek u roku nekoliko dana ili čak sedmica. ICANN je priznao hakerski napad, štaviše, čak je objavljeno kojim su podacima unutar same organizacije, za sada neimenovani hakeri, uspjeli pristupiti.

Radi se o internim e-mail adresama članova Wiki stranice koja sadržava i javne podake, tu je i udar na WHOIS portal (koji svi zajedno vrlo često koristimo za pregled informacija za određenu domenu) i na kraju Centralized Zone Data System (CZDS).

U samoj ICANN organizaciji ne kriju zabrinutost ovim napadom, priznaju kako su hakeri došli u posjed imena, adresa, e-mailova, telefona i korisničkih imena članova ove neprofitne organizacije, prenosi The Verge.

Pokradene su i korisničke lozinke, ali u ICANN-u su objavili kako su one kriptirane pa će ih hakeri malo teže "provaliti", ali ni to nije isključeno. Nije objavljeno koliko je korisničkih računa kompromitirano.

NA VRH

Podijeli članak na