LIFESTYLE

ZAŠTITITE PRIVATNOST: Idite na vaš Facebook profil i odmah se riješite ovih pet stvari!

Većina vrijednosti dolazi od marketinga

(N. K.)

9.2.2015

Vrijednost Facebooka procijenjena je na 201,6 milijardi dolara. Taj podatak dovoljan je da ovog diva smjesti na 22. mjesto najvećih kompanija na svijetu.

Većina njegove vrijednosti dolazi od marketinga, a da bi privukao kompanije i agencije da se reklamiraju, Facebook im prodaje vaše informacije, prenosi USA Today.

Također, Facebook uvodi brojne novitete koji vas izluđuju, ali koji veoma dobro koketiraju sa marketinškim agencijama.

Predstavljamo 5 stvari na Facebooku kojih bi trebalo da se riješite.

1. Video materijal koji se sam učitava

Facebook je odlučio da vam sa vašim News feedom malo pomogne, kada je riječ o videima koji se prikazuju. Naime, umjesto da na video materijal kliknete sami, Facebook to radi umjesto vas, kako bi privukao što više ljudi da ih gleda.

Srećom, ukinuti tu opciju nije toliko teško kao što se čini. Uđite u “Settings”, koji se nalazi sasvim gore desno.

Tu ćete naći mnogo opcija. Kliknite na „ Videos” link u lijevom stupcu. Tu ćete naići na opcije drop-down pored “Auto-Play Videos”. To označite sa “Off".

2. Deponovanje vaših pretraga

Koliko često tražite na Facebooku vaše stare prijatelje, stare ljubavi, učenike iz razreda ili rođake? Koliko god često to da radite, Facebook sve pamti. Svi koji se nakače na vaš nalog, mogu to da vide.

Na sreću, Facebook vam dopušta da obrišete vašu "search" historiju.

Ponovo uđite u “Settings” gore desno na vašem profilu. Sada, kliknite “Privacy” lijevo. Konačno, pod “Who can see my stuff?” kliknite na “Use Activity Log” i dolazite do mjesta gdje Facebook krije sve podatke koje prati od prvog dana.

Kada prvi put otvorite vaš log sa aktivnostima, “Search” bi trebalo da bude sakriven. Tamo pronađite opciju “More” negdje ispod spiska tabova koji počinju sa “Photos". Kliknite to i vidjet ćete sve vaša ponuđene opcije.

Odatle, kliknite na “Search” i tu biste trebalo da pronađete sve pretrage koje ste ikada obavljali na Facebooku. Dalje, jednostavno kliknite “Clear Searches” link na vrhu vašeg ekrana i vaša historija će biti izbrisana zauvijek.

3. Privatnost

Kada nešto postavite na vaš Facebook nalog, vjerovatno ne želite da otprilike milijarda korisnika to vidi. To znači da nešto morate uraditi sa vašim postavkama privatnosti.

Ponovo , odete na “Settings”.

Kliknite “Privacy” i tamo ćete vidjeti gomilu opcija. Kliknite “Edit” koji će vam ponuditi meni pomoću kojeg možete odabrati opcije koje vama najviše odgovaraju.

4. Neželjene notifikacije

Ako u posljednje vrijeme dobivate sve više notifikacija od Facebooka na vašem profilu, to je zato što Facebook želi da vas obavještava o sve više stvari. Možete se riješiti tih notifikacija

Ponovo uđite u “Settings”.

Tu kliknite “Notifications” koji se nalazi lijevo i tu ćete vidjeti listu svake moguće notifikacije koju možete dobivati. Počnite s odabirom toga na koji način želite da budete obaviješteni. Isključiti zvuk bi bila vaša prva opcija.

Ako želite da ne dobivate notifikacije za događaje koji ih pokreću, preporučujemo da isključite “Tags” ali i sve grupe koje vas ne zanimaju. Svaki put kada vas neko “taguje” bit ćete o tome obaviješteni, a to je poprilično neuzbudljivo, u najmanju ruku.

Možda ćete poželjeti da imate uključenu opciju “Birthdays” da imate u vid u to, kome od vaših prijatelja je rođendan.

5. “Društveno” reklamiranje

Vrijednost Facebooka je većinom bazirana na činjenici da vam marketinške agencije mogu pokazati šta vaši prijatelji kupuju. Možda ćete se iznenaditi, ali Facebook može da vas riješi i te opcije.

Idemo ponovo na Settings, piše Aktuleno.me.

Kliknite na “Ads”. Dvije mogućnosti ovdje su jednostavne a ujedno i veoma moćne za “prebacivanje”. Za svaku kliknite “Edit” i onda “No one” umjesto “Friends”.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.