LIFESTYLE

Facebook grad: Dobrodošli u novu stvarnost

Planovi Marka Zuckerberga osnivača društvene mreže

(Mi.K.)

14.2.2015

Osnivač najveće društvene mreže Facebook, Mark Zuckerberg, odlučio je napraviti pravi mali grad za zaposlene u svojoj kompaniji. Kompanija je otkupila dodatnih 22,06 ha zemlje nedaleko od sjedišta Facebooka u Silicijskoj dolini i za to je izdvojila vrtoglavih 400 miliona dolara.

Sam projekt, o kojemu se piše već neko vrijeme, vrijedan je 120 miliona dolara, a prema pisanju Silicon Valley Business Journala, rukovoditelji Facebooka izjavili su da će zemljište biti javno dostupno te da će se sastojati od stanova, kao i prodajnih mjesta i hotela. Područje se nalazi u neposrednoj blizini sjedišta Facebooka u Menlo Parku u Kaliforniji.

John Tenanes, jedan od glavnih direktora za nekretnine u Facebooku, izjavio je da će se na spomenutih 22,06 ha zemlje u Menlo parku nalaziti "mini grad koji će biti dio zajednice".

Planovi Marka Zuckerberga svakako nisu samo utopija. Rast digitalnog sektora u sjevernoj Kaliforniji doveo je do napetosti u postojećoj zajednici, a Tenanes je rekao da želi raditi na planovima za lokalne stanovnike.

"Osjećamo se jednostavno ne može izgraditi korporativni kampusa, ona mora biti integriran u zajednicu. Osjećamo da ne možemo samo tako izgraditi korporacijski kampus, a da ne bude integriran u već postojeću zajednicu", kazao je Tenanes.

Facebook već neko vrijeme ima u planu svoje sjedište premjestiti u Menlo park, lokaciju na kojoj stanuje svaki četvrti zaposlenik ove kompaniji pa na tom mjestu stoga i želi izgraditi svoj mali grad te na taj način zaokružiti jedan pravi kompleks za zaposlene.

"Ovo je investicija u našu budućnost i budućnost Menlo parka. Biti dobar susjed je nešto što je za nas od velike važnosti i uvijek se veselimo nastavku dijaloga s gradom i liderima lokalnih zajednica u mjesecima koji nadolaze", izjavio je glasnogovornik Facebooka, prenosi portal "Zimo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.