LIFESTYLE

Ukoliko koristite ljubavne aplikacije, hakeri bi vas mogli pratiti i prisluškivati

Prema istraživanju koje je proveo IBM

(Al. Ti.)

16.2.2015

Prema istraživanju koje je proveo IBM, ljudi koji koriste aplikacije za pronalaženje drugih samaca, poput popularnog Tindera, izloženi su velikoj opasnosti od hakiranja, špijuniranja i krađe podataka.

Čak 26 od 41 aplikacije koju su provjerili stručnjaci iz IBM-a u sebi sadrži ključne sigurnosne propuste, koji bi mogli omogućiti zlonamjernim hakerima da ukradu osjetljive podatke, ili čak da potajno uključe kameru ili mikrofon na mobitelu, čime bi ga pretvorili u uređaj za prisluškivanje.

Moguće bi bilo i koristiti GPS podatke i otkriti gdje se vlasnik mobitela nalazi, a moglo bi se ukrasti i podatke o online plaćanjima, te iskoristiti račun vlasnika za kupovinu putem drugih appova ili web stranica.

IBM na ovu opasnost posebno upozorava kompanije, čiji uposlenici nerijetko koriste iste uređaje u poslovne i privatne svrhe, što otvara mogućnost krađe osjetljivih poslovnih informacija.

Ipak, na popisu "opasnih" nisu tri najpopularnije aplikacije - Match, OkCupid i Tinder, pa korisnici tih servisa mogu mirno nastaviti potragu za usputnim partnerom ili srodnom dušom.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.