LIFESTYLE

Na udaru hakera: Budite oprezni prilikom kupovine kineskih telefona

Na testiranju imali nekoliko predinstaliranih malicioznih aplikacija

(Mi. K.)

9.3.2015

Na tržištu pametnih telefona sve su popularnije kineske kompanije čiji su telefoni puno jeftiniji u odnosu na poznate kompanije poput Samsunga, Applea i Sonyja, a imaju odličan hardver s kojim mogu konkurirati navedenim kompanijama.

Sigurnosna kompanija Bluebox nedavno je testirala jedan od takvih jeftinijih kineskih telefona (riječ je o Xiaomijevom telefonu Mi 4) te su se neugodno iznenadili s onim što su pronašli na ovom uređaju.

Naime, telefon koji su imali na testiranju imao je nekoliko predinstaliranih malicioznih aplikacija, uključujući i adware koji je bio prikriven kao legitimna Googleova aplikacija, trojance putem kojih su hakeri mogli preuzeti kontrolu nad telefonom te druge rizične aplikacije.

Također, operativni sistem koji je pokretao ovaj smartphone bio je necertificirana verzija Googlovog Androida (što su naknadno iz Xiaomija demantirali) te je sam uređaj imao brojne sigurnosne propuste i bugove.

Iz Blueboxa su posumnjali da je neko ranije modificirao ovaj smartphone, odnosno da je neko instalirao ove maliciozne aplikacije na njega, a to su na kraju potvrdili i iz samog Xiaomija u kojem su napomenuli kako su iz Blueboxa vjerojatno kupili telefon putem nekog posrednika u Kini.

Naime, Xiaomi ne prodaje telefone putem posrednika, već samo putem službenih online kanala i mobilnih operatera te je Hugo Barra, bivši Googleovac koji danas radi u Xioamiju poručio svim budućim kupcima njihovih telefona da uređaje kupuju isključivo putem stranice Mi.com ili putem verificiranih trgovina s kojima Xiaomi sarađuje.

Iz ove su kompanije upozorili kako u Kini postoji veliko "paralelno tržište za telefone svih brandova" na kojem je relativno često da "treće strane" modificiraju softver na pametnim telefonima.

Dakle, takvo modificiranje softvera nije specifično za njihove telefone, već kako tvrde u Xiaomiju, za telefone svih mobilnih proizvođača koji se prodaju u Kini tako da je potreban veliki oprez prilikom kupovine telefona kako korisnici ne bi naručili mobilne uređaje na kojima će biti instaliran malware.

- Ako je tako jednostavno modificirati uređaje iz prodajnih lanaca i trgovina, sigurno je jednostavno modificirati ih i tokom prijevoza ili čak nakon kupovine na Mi.com-komentirao je za Venture Beat Andre Blaich iz Blueboxa, piše portal "Zimo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.