LIFESTYLE

Nakon zemljotresa u Nepalu Facebook aktivirao "Safety Check" koji provjerava da li ste na sigurnom

Pozitivna strana društvenih mreža

(J. Be.)

26.4.2015

Da društvene mreže mogu imati itekako pozitivne efekte dokazao je Facebook, koji je svima koji se trenutno nalaze u Nepalu ponudio "Safety Check".

Onima koji imaju pametni telefon i mogu se povezati na Facebook, ta društvena mreža poslat će obavijest u kojoj pita korisnika je li na sigurnom. Ta se aplikacija aktivira svaki put kad se na Facebook prijavi osoba čiji je mobilni uređaj lociran u zoni potresa. Facebookov "Safety Check" aktiviran je nakon potresa koji je pogodio Nepal, a u kojem je poginulo oko 1900 ljudi.

"Jeste li na sigurnom", jedno je od pitanja koje aplikacija postavlja korisniku, a on može odgovoriti da je na sigurnom ili da se ne nalazi na pogođenom području. Osim toga, može označiti da su i njegovi prijatelji na sigurnom, piše ibtimes.com.

Facebook je ovu aplikaciju prvi put predstavio javnosti prošlog oktobra, a njena je svrha upozoriti članove i prijatelje porodice jesmo li dobro u slučaju prirodne katastrofe. Aplikacija je razvijena još 2011. kad su Japan pogodile tri katastrofe za redom: potres, cunami i eksplozija nuklearne elektrane Fukushima.

- Ljudi, organizacije za pomoć i oni koji prvi dolaze na mjesto nesreće okreću se Facebooku nakon velike prirodne katastrofe. U tim je situacijama komunikacija najvažnija za ljude u pogođenim područjima, ali i članovima njihovih porodica i prijateljima koji zabrinuto čekaju novosti - napisali su u saopćenju kad su pokrenuli "Safety Check".

Slične alate razvile su i druge kompanije, Google ima "Person Finder", koji omogućuje prikupljanje i širenje informacija o preživjelima i žrtvama u slučaju katastrofa.

Ovi alati dobili su i niz kritika, posebice jer u slučaju katastrofa prva stradava infrastruktura, pa je primjerice Nepal trenutno suočen s nedostatkom mobilnih usluga i nestankom električne energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.