Loše vijesti za korisnike Facebooka u Evropi

Negativan utjecaj na ekonomiju

Mi. K.
30.04.2015 15:51

Facebook se već dugo vremena nalazi pod istragom nekih evropskih zemalja kojima se ne sviđa njihova praksa skupljanja i iskorištavanja informacija o korisnicima.

Richard Allan iz Zuckerbergove kompanije na Facebooku je objavio tekst u kojem je upozorio kako je ponašanje tih članica EU veoma loše, ne samo za Facebook, već i za sve internetske kompanije te bi na kraju moglo rezultirati smanjenjem inovacija i općenito negativnim utjecajem na ekonomiju EU.

Naime, u Facebooku kažu da, kada su pokretali svoj evropski ured u Irskoj prije pet godina, morali su proći kroz dugotrajan proces usklađivanja s njihovim zakonima i pravilima o zaštiti privatnosti te na početku, kada su vlasti u drugim zemljama EU imale problema s uslugama Facebooka, one bi to riješile s irskim regulatornim tijelima.

Prema Allanu, to je bio najbolji način na koji bi se trebala primjenjivati pravila u Evropskoj Uniji – dakle, ako kompanija posluje u skladu s pravilima zemlje EU u kojoj je njeno sjedište, onda bi ona bez ikakvih problema trebala poslovati i u drugim zemljama Evropske unije.

No, u posljednje vrijeme regulatorna tijela zemalja EU (Allan je posebno spomenuo Belgiju i Nizozemsku), pokrenule su brojne istrage poslovanja Facebooka, ponovno istražujući osnovna pravila poslovanja ove kompanije.

Umjesto Evropske unije s jedinstvenim pravilima koja bi olakšala Facebooku i svim ostalim kompanijama te im omogućila jednostavnije poslovanje (uz, naravno, pridržavanje zakona i pravila), Allan upozorava kako se na ovaj način ponovno vraćamo na "nacionalnu regulaciju", odnosno umjesto prilagođavanja poslovanja samo jednim i općenitim pravilima EU, oni će morati prilagođavati poslovanje zakonima 28 zemalja.

Usporedio je situaciju u kojoj se sada nalazi Facebook sa situacijom u automobilskoj industriji te se upitao što bi bilo kada bi automobili proizvedeni u Njemačkoj i Francuskoj morali odgovarati specifičnim tehničkim zahtjevima tržišta Poljske i Španjolske – da je tako, kompanije poput BMW-a, Renaulta i Jaguara nikada ne bi postigle uspjeh i prodaju kakve bilježe svih ovih godina.

Takva nacionalna regulacija predstavlja veliki problem za internetske kompanije, zbog čega bi mnoge startup kompanije mogle propasti i prije nego se razviju, a što se tiče samog Facebooka, osim što će se kompaniji povećati troškovi, nove opcije sve bi sporije bile dostupne korisnicima u Evropi, odnosno neke opcije možda uopće neće biti dostupne evropskim korisnicima.

NA VRH