POVRATAK VELIKANA Nokia će ipak opet dizajnirati i licencirati mobitele

Najveći brand u mobilnoj telefoniji

Mi. K.
19.06.2015 12:27

Kontradiktornosti u priči o povratku nekada najvećeg branda u mobilnoj telefoniji, otkako je upravo taj segment finske kompanije lani prodan Microsoftu, nije nedostajalo, ali sada je, čini se, sve u potpunosti razriješeno i Nokia se ipak vraća...

Već je nekoliko puta bilo "hoće pa neće", prvo se najavljivalo kako će Nokia, nakon što je Microsoft odlučio prodavati pametne telefone bez da u nazivu sadržavaju legendarno ime, još jednom pokušati sama.

Mnogi su se poveselili, jer ipak je riječ o kompaniji koja je više od decenije praktično bila sinonim za kvalitetu mobilnih uređaja, ali prije otprilike dva mjeseca stigao je demanti iz same kompanije u kojem su decidirano rekli kako se Nokia ipak ne vraća.  

Ali, kako se u poslovnom svijetu odluke mijenjaju i onda kada se čine konačnima, tako se dogodio još jedan obrat, prema kojem će se Nokia ipak, na veselje mnogih, još jednom okušati u tržišnoj utakmici, samo je pitanje u kojem obliku. Da je to tako, potvrdio je izvršni direktor Nokie, Rajeev Suri, koji je u razgovoru za njemački portal Manager Magazin otkrio preliminarne planove.

- U ovom trenutku tražimo pouzdane partnere. Istina je, mi jednostavno želimo dizajnirati i licencirati nove modele pametnih telefona pod brandom Nokia - kratko je rekao Suri.

Sve bi se moglo realizirati tek u posljednjem kvartalu 2016. godine, naime, do tada prema ugovoru o prodaji ekskluzivna prava na korištenje imena Nokia u mobilnoj telefoniji ima Microsoft.

Kako se prošle godine Nokia našla na rubu, jedini izlaz je bio prodaja Microsofta, to je i realizirano, ali iako se većina nadala da će brand Nokia opstati, to se na kraju ipak nije dogodilo.

Pravno, Nokia mora čekati istek ugovora o korištenju branda u mobilnom segmentu, no čini se kako planovi za povratak postoje, samo se, eto, traži kvalitetan partner. Evidentno je da Nokia u cijelu priču ne može i neće krenuti samostalno, kako će sve na kraju završiti, to ćemo tek vidjeti...

NA VRH