LIFESTYLE

GOOGLE NIJE PROGUGLAO Prava na ime Alphabet ima BMW i ne želi ih prodati

Internet gigant promijenio naziv

(Dž. Č.)

13.8.2015

Možda je Google prije nego što su odlučili promijeniti ime firme, odnosno proširiti polje rada trebao ''proguglati'' ime Alphabet koje su odabrali kao krovno.

New York Times izvješava da je vlasnik domene Alphabet.com zapravo njemačka fabrika automobila BMW. Tačnije, njihova podružnica i servisna kompanija je registrovana pod tim imenom, prenosi N1.

Google je privremeno aktivirao abc.xyz kao domenu pod kojom će aktivirati Alphabet, čija će osnovna djelatnosti biti centar za naučne studije.

Isti izvor na vodi da BMW sada provjerava pravne aspekte Googleovog novog imena, s ciljem razmatranja opcija pokretanja tužbe.

Interesantna situacija desila se nakon što je Googleov direktor kazao da će se krovna firma zvati Alphabet. Naime, milioni korisnika su nagonski posjetili Alphabet.com, što je uzrokovalo prezagušenost internet saobraćaja na ovom portalu.

Preko 100 kompanija imaju Alphabet ime u sebi. Alphabet ima i vlasnika Twitter imena, Chrisa Andrikanicha koji sada vjerovatno uživa više pažnje nego što se ikada nadao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.