LIFESTYLE

"Robo-pčela" s Harvarda može letjeti, roniti i plivati

Minijaturni robot se pretvara u "podmornicu"

Autor:(Dž. Č.)

5.10.2015

Dok neki naučnici rade na razvoju velikih robota koji svojim pokretima i ponašanjem oponašaju ljude ili velike životinje, na Harvardu već godinama rade na puno manjoj "robo-pčeli".

Minijaturni robot, velik poput kovanice od 5 lipa, ranije je mogao letjeti, a sada su ga unaprijedili te može i zaroniti i plivati u vodi. Ovime su značajno povećali njegov potencijal kao snažnog alata za misije traganja i spašavanja u bliskoj budućnosti.

Malena "robo-pčela" u osnovi je dizajnirana kao špijunski robot, a u početku je projekt podržala i DARPA jer je ovo trebala biti robotska muha na zidu, koja bi omogućila tajni nadzor.  

Nove mogućnosti 100 miligrama teškog robota naučnici su prezentirali u Hamburgu, na konferenciji o inteligentnim robotima i sistemima. Kao što možete vidjeti u videu, RoboBee može skočiti u vodu i nastaviti plivati. No zbog male mase doslovno se mora zabiti u vodu kako bi probio površinsku napetost.

Robotom se može upravljati, a još je povezan žicom za napajanje, no u budućnosti bi mogao biti potpuno autonoman. Što je još zanimljivije, robot s Harvarda je uspio proplivati bez modifikacija na samom hardveru, odnosno kroz vodu pliva koristeći iste pokrete kao i u letu. Dok leti krila rade na brzini od 120 Hz, a u vodi na samo 9 Hz. Jedini nedostatak trenutno je što još ne može samostalno iskočiti iz vode, piše IEEE Spectrum, prenosi 24sata.hr.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.