LIFESTYLE

DJI predstavio novi sistem za snimanje - Osmo

Evolucija snimanja u pokretu

Autor:(D. K.)

11.10.2015

Do sada je DJI bio uglavnom poznat kao proizvođač dronova s kojima su napravili fantastičan posao i pozicionirali se kao jedan od najozbiljnijih igrača u tom segmentu tržišta. Ipak, to im nije dovoljno, odnosno preciznije rečeno, ne namjeravaju stati samo na bespilotnim letjelicama, stoga su predstavili svoj novi proizvod - Osmo kameru i sistem stabilizacije.

Vrlo vjerovatno će mnogi primijetiti kako je ovo direktna konkurencija GoPro akcijskim kamerama i nisu daleko od istine, jer DJI Osmo je i cjenovno, ali i funkcijama "tu negdje" kao npr. GoPro HERO 4 Black kamera s dodatnim sistemom za ručnu stabilizaciju.

DJI Osmo je savršeno rješenje za sve one koji koriste kamere za snimanje u pokretu i to iz ruke, jer dolazi s "tro-osnim" žiroskopom za stabilizaciju kamere.

Što se tiče samih specifikacija kamere, tu je već standardna 4K rezolucija sa 24, 25 ili 30 "frameova" po sekundi, naravno možete prilagođavati rezoluciju ovisno o potrebama, a posebno je zanimljiva mogućnost snimanje s 1080p i čak 120 fps što vam u postprodukciji omogućava tzv. super usporavanje i vrlo atraktivne snimke.

Fotografije, iako to nije primarna namjena, možete "okidati" u rezoluciji od 12 megapiksela u Adobeovom DNG RAW formatu što vam također nudi široke mogućnosti obrade.

Nova uzdanica iz DJI kompanije je vrlo malih dimenzija, što garantuje "dostupnost" bilo kada i bilo gdje, ima mogućnost snimanja videomaterijala u trajanju od jednog sata s jednim punjenjem ili 6 sati u "stand-by" modu. Dodatni plus je i DJI GO aplikacija koja vam otvara mogućnost kontrole kamere preko pametnog telefona, za koji je predviđen i poseban "mount" na samom Osmo uređaju.

Cijena je 749 eura, a više o DJI Osmo kameri možete saznati na službenim web stranicama, dok priloženi video predstavlja osnovne mogućnosti ove poprilično dobre kamere, koja nesumnjivo ima sjajan tržišni potencijal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.