LIFESTYLE

Stalno vam je prazna baterija? Evo koja je aplikacija "smrt" za vaš telefon!

Non stop troši

Autor:(A. Vr.)

19.10.2015

 

Ako vam je stalno prazna baterija na mobitelu, promislite nije li to možda zbog jedne aplikacijeFacebookova aplikacija vam ubija iPhoneovu bateriju, a jedini način da to spriječite je da je potpuno izbrišete.

Problem je posljedica činjenice da Facebook konstantno radi u pozadini, čak i kad vi izričito isključite aplikaciju na svome iPhoneu, a ni isključivanje mogućnosti rada u pozadini ništa ne rješava.

Matt Galligan pokazao je 11. oktobra da Facebook aplikacija troši najviše energije, čak i kada radi u pozadini. I to uprkos tome što je Galligan eksplicitno isključio dozvolu Facebooku da radi u pozadini.

Jedna je stvar da vam Facebook troši bateriju kada mu to dopustite. Ali sasvim je druga stvar kada aplikacija nastavi raditi i nakon što joj izričito kažete da prestane.

I kako to Facebooku uspijeva? Konsenzus među ljudima na Redditu je da Facebook iskorištava mogućnost koju je Apple ostavio za Glas-preko-IP (Voice-over-IP VoIP) aplikacije poput Skypea koja im omogućuje rad u pozadini kako bi mogli obavljati svoj posao, tako da možete odgovoriti na poziv čak i kada aplikacija nije uključena, piše Tehnoklik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.