LIFESTYLE

Tinejdžer iz Srbije kreirao Popcorn Time za "browser"

Djelo 15-godišnjeg programera privuklo pažnju poznatih svjetskih medija

Autor:(Dž. Č.)

21.10.2015

Gotovo da nema ljubitelja serija i filmova koji nije čuo za Popcorn Time. Iako se servis danas nalazi na crnoj listi Holivuda, milioni korisnika reći će vam da im je ovo ujedno i omiljena aplikacija, prenosi N1.

Da stvari budu bolje, vaše omiljene serije i filmove od danas možete gledati direktno iz "browsera" - zahvaljujući 15-godišnjem programeru iz Kostolca.

Pod imenom browserpopcorn.xyz, preko vikenda na Product Hunt-u predstavljen je web servis koji korisnicima širom sveta omogućava gledanje njihovih omiljenih serija i filmova direktno iz browser-a.

Iza čitave stvari stoji 15-godišnji Milan Kragujević, programer iz Kostolca i učenik Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” koji je uspješno inkorporirao tehnologiju iza koje stoji Popcorntime u ovaj web projekat.

Djelo mladog Kragujevića privuklo je više od 1.000 glasova na Product Hunt-u, ali i privuklo pažnju poznatih svjetskih medija kao što je The Verge. U razgovoru za Netokraciju, Milan je otkrio inicijalne razloge zbog kojih je kreirao jedan ovakav servis.

- Prije nekoliko mjeseci naišao sam na sajt "Popcorn in Your Browser" – bio je istaknut na Hacker News-u. Međutim, sajt je bilo loše dizajniran, sporo se učitavao, nije imao informacije o filmovima, itd. Kada se ugasio, uvidio sam priliku za alternativu, stoga sam napravio BrowserPopcorn - kaže on.

Kragujević ističe da je kompletan interfejs preuzet od originalnog Popcorn Time-a.

Što se tehničke strane tiče, BrowserPopcorn ne strimuje torent u browseru korisnika, već to radi server – pri čemu korisnik samo preuzima sadržaj sa servera.

Kada su autorska prava u pitanju, iako je na Product Hunt-u napisao da živi u državi gde ona gotovo i ne postoje, Milan je u razgovoru za Netokraciju izjavio da mu ipak nije svejedno i da bi u slučaju da mu neko zaprijeti tužbom, sigurno ugasio servis budući da ne želi da se bori, kako on kaže, protiv sistema.

Na pitanje kako vidi budućnost projekta, on ističe da trenutno radi na titlovima, te da je cilj dodatno usavršavanje servisa koji bi mogao postati najgora noćna mora Netflixu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.