LIFESTYLE

Poput Aqumana: Ribe, malo mjesta, stiže ljudski torpedo

Sistem od dva motora

(J. Be.)

25.10.2015

S novim sistemom za ronjenje X2 Sport Underwater Jet Pack ronilac će se kretati kroz vodu do 10 kilometara na sat. To je brže od olimpijskih plivača koji prosječno plivaju brzinom od sedam kilometara na sat.

underwater-jetpack

Sistem se sastoji od dva motora s propelerima koji se pričvršćuju za podlaktice. Motore pokreće baterijski pogon koji se postavlja na leđa, a snaga sustava je tolika da će vam, kako kažu iz britanske tvrtke SCP Marine Innovation, omogućiti izvođenje akrobacija i doslovno slobodno “letenje” pod vodom, čime će roniocima otvoriti potpuno novu dimenziju boravka pod vodom.

- Naš sistem je superiorniji od drugih koji su na tržištu jer omogućava roniocima da prirodnim pokretima svojih ruku izvode manevre, a veliki adut mu je i "brzina torpeda" koju nitko drugi ne može postići - kazao je Simon Parke, jedan od kreatora podvodnog jetpacka. 

S obzirom na brzinu od 10 km/h, ronioci dišu kao i inače, s bocom s kisikom, ili, ako izvode akrobacije jetpackom u bazenu, onda sve ovisi o njima samima koliko mogu dugo zadržati dah. Težina jetpacka je pet kilograma, a baterija koja ga pokreće traje jedan sat. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.