LIFESTYLE

ZABAVA BEZ GRAVITACIJE Ovako astronauti mogu "ubiti" vrijeme

Kada ste udaljeni 400 km od Zemlje

(J. Be.)

27.10.2015

Tokom gotovo 15 godina stalne naseljenosti, 220 ljudi iz 17 zemalja posjetilo je Međunarodnu svemirsku stanicu. Astronauti koji ondje žive zaokupljeni su istraživanjima oko 9 i po sati dnevno. Ako isključimo vrijeme koje provedu u snu, oni imaju oko 4 sata slobodnog vremena tokom kojeg jedu, ali se i zabavljaju.

Kako bi maksimalno iskoristili slobodno vrijeme, mnogi pronalaze zanimljive načine za zabavu.

Letenje

Jedna od najzanimljivijih stvari koje možete raditi na Međunarodnoj svemirskoj postaji je 'letjeti'. U svemiru ne postoje pojmovi 'gore' i 'dolje', ne postoji pod ili plafon. Astronauti koriste ručke kako bi se odgurivali i tako kretali postajom u bestežinskom stanju. Potrebno je neko vrijeme za naviknuti se na tako nešto, no nakon nekoliko mjeseci to vam postane normalno. Naravno, mnogi koriste nedostatak gravitacije kako bi 'letjeli' svemirskom stanicom jer.... zašto ne?!

Obroci

Možda će vam ovo zvučati nevjerovatno, ali astronauti opisuju hranu na postaji vrlo ukusnom! To je, između ostalog, i zato jer imaju veliku ulogu u biranju hrane koja će im se dostaviti. Tokom vremena provedenog u svemiru mnogim astronautima oslabi osjet okusa zbog načina na koji tjelesne tekućine cirkuliraju tijelom u bestežinskom stanju. Prema kraju njihove misije mnogima odgovara ljuta hrana zbog ovog fenomena. Neki se, naravno, odluče i zabaviti dok jedu. 

Piće

Tekućine se ponašaju drugačije u svemiru. Astronauti ne mogu jednostavno natočiti kavu u šoljicu. Oni moraju napuniti posebnu kesicu s tekućinom i zatim koriste posebno dizajniranu slamku kako bi pili bez da im piće odlebdi...

Igranje igara

Posada na ISS-u ima i vremena za gledanje filmova ili igranje društvenih igara. Neki od njih odluče iskoristiti svoje slobodno vrijeme kako bi pročitali knjigu ili fotografirali naš planet. Ponekad izmišljaju igre koje su moguće samo u bestežinskom stanju.

Šetnja svemirom

Pripreme za šetnju svemirom mogu potrajati od 8 do 12 sati. Astronauti koji odlaze u šetnju svemirom moraju biti fokusirani na svoje zadatke i moraju se držati rasporeda. No, ako im se posreći mogu uloviti trenutak u kojem mogu uživati u pogledu na Zemlju udaljenu oko 400 kilometara. Mnogi astronauti opisuju taj pogled kao nešto najljepše što su vidjeli u životu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.