LIFESTYLE

ANDROID NA MUKAMA Zlonamjerna aplikacija koju je teško naći, a još teže izbrisati

Zlonamjerna aplikacija

Autor:(A. Vr.)

10.11.2015

 

Hakeri su svakim danom sve sposobniji svoje planove provesti u djelo. Najnoviji potez je malware ili zlonamjerna aplikacija koja izgleda kao vašeomiljene aplikacije poput Facebooka, Whatsappa, Twittera i drugih.

Što je najgore, ovakvu aplikaciju je praktički nemoguće otkriti i izbrisati, čini se kako je jedini lijek kupovina novog uređaja.

Zlonamjernu aplikaciju je otkrila tvrtka Lookout, koja se bavi sigurnošću mobilnih uređaja. Prema Lookoutu, ovaj malware je preuzeo izgled najmanje 20.000 popularnih aplikacija. Među njima su i aplikacije koje su certificirale kompanije za sigurnost mobilnih uređaja, kao što je Octa.

Ovaj novi trend nazvan je Trojanized Adware i poprilično je zabrinuo Android zajednicu. Vjeruje se kako aplikacije u koje su prerušeni rade potpuno normalno, dok maliciozni kod radi tiho u pozadini.

Jedina stvar koju možete napraviti je obratiti pažnju na lokacije s kojih skidate aplikacije. U stvari bi ih trebalo skidati samo s Google Play trgovine, jer svi ostali izvori su sumnjivi. Uostalom, nijedna od do sada pronađenih zaraženih aplikacija ne dolazi s Google Playa.

Ako već imate ovaj malware na vašem telefonu, ili kupite novi ili promijenite memoriju u vašem uređaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.