LIFESTYLE

Ekrane ćemo uskoro moći staviti na oko

Tehnologija budućnosti

(Al. Ti.)

11.2.2016

Tehnologija virtualne stvarnosti u punom je zamahu – Oculus, Google, HTC, Microsoft samo su neke od kompanija koje proizvode i usavršavaju svoje uređaje. No, na Future Industries institutu razvijaju nešto još sofisticiranije.

Australski naučnici tvrde da su blizu izuma elektroničkih kontaktnih leća kojima biste doslovno stavili ekran na oko. Tako bi iskustvo virtualne stvarnosti bilo moguće bez nespretnih uređaja na glavi i mnogo elegantnije, piše Mashable.

- Trik je u provođenju energije do ekrana kontaktnih leća. Uzbuđeni smo pronalascima drugih istraživača koji su otkrili da se mogu koristiti suze kao pogon za posebne baterije. To možemo modificirati za naše provodljive pokrove za leće - objašnjava profesor Drew Evans.

Takve leće mogli bismo koristiti i za zdravstvene svrhe, primjerice, mjerenje šećera u krvi i nadziranje općeg stanja organizma. Također, takvi pokrovi koji provode energiju mogli bi se koristiti i na drugim objektima, poput prozora koji se zatamnjuju prekidačem ili prilagodljive kamuflaže za vojsku.

Evans navodi da su dobili ideju za takve kontaktne leće još prije dvije godine, iako su istraživali načine za provod energije desetljećima.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.