LIFESTYLE

Apple Watch nije ispunio očekivanja

Prvi proizvod u "eri nakon Jobsa"

(A.U.)

27.2.2016

Dugo vremena prije nego je Apple predstavio svoj prvi gadget u 'eri nakon Jobsa', Apple Watch, brojni analitičari govorili su kako će upravo ovaj uređaj pokrenuti cijelo tržište pametnih satova i nosivih uređaja, a neki su prognozirali prodaju veću od dvadeset miliona satova tokom prve godine.

Prodaja ovog gadgeta počela je u aprilu, ali Tim Cook do sada nije objavio koliko su satova prodali tako da službena brojka još nije poznata. iz analitičke kompanije IDC objavili su podatke do kojih su stigli na temelju njihovih istraživanja.

"Te brojke puno su niže od očekivanja', komentirao je Kif Leswing s Business Insidera, iako je IDC-u Apple tokom prošle godine isporučio 11,6 miliona satova.

Za ovu bi kompaniju naročito zabrinjavajuće trebale biti brojke iz posljednjeg kvartala, kada je potražnja za gadgetima najveća – naime, u tom je kvartalu isporuka iznosila oko 4,1 miliona satova, što je za samo oko 200.000 više u odnosu na kvartal ranije, piše dnevnik.hr.

Recimo, Apple je u posljednjem kvartalu prošle godine prodao 26,25 miliona iPhonea više nego u trećem kvartalu, odnosno više od 50 posto više, dok je u istom razdoblju prodaja sata povećana samo za pet posto (pri čemu ipak treba uzeti u obzir da je veliku ulogu u povećanju prodaje iPhonea imala i nova verzija telefona čija je prodaja počela krajem septembra).

Kada vide ovakve broje u četvrtom kvartalu, ekipa u Appleu mora biti razočarana jer su očekivali puno veću potražnju za ovim gadgetom, smatra Leswing.

Da stvari ne idu najbolje za Apple Watch mogli smo zaključiti i ranije nakon što su neke trgovine smanjile cijenu Appleovih satova za 100 dolara, što sigurno nije praksa kada su u pitanju novi proizvodi ove kompanije.

Pozitivna strana za Apple je što su, ipak, zauzeli dominantno prvo mjesto na tržištu pametnih satova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.