LIFESTYLE

MARIJANSKA BRAZDA Naučnici spustili mikrofon na najdublje mjesto u okeanu

Odbačene tvrdnje o "tihom bezdanu"

(A.U.)

4.3.2016

Prvi put u historiji naučnici su uspjeli poslati mikrofon na najdublje mjesto u okeanu, Marijansku brazdu koja se nalazi 11.034 metra ispod površine mora.

Kako bi izdržao pritisak od čak 1,086 bara (što je hiljadu puta više nego standardni atmosferski pritisak na površini mora), mikrofon je bio obložen titanijumom,  te je na dnu mora snimao zvukove duže od tri sedmice.

Iako bi se od najdubljeg mjesta u okeanu moglo očekivati da je u potpunoj tišini, to nije slučaj. Naučnici koji su bili dio projekta tvrde da su snimili cijeli niz različitih zvukova koji demantiraju ideju o tihom bezdanu.

Robert Dziak iz Nacionalne administracije za okeane i atmosferu nabrojao je što su sve čuli.

- Riječ o gotovo konstantnoj buci, što od prirodnih izvora, što od rezultata ljudske aktivnosti. Najglasnije se čuju zemljotresi, pošto se Marijanska brazda nalazi trusnom "Vatrenom prstenu Pacifika", a bučan je bio i tajfun četvrte kategorije koji je prošao iznad brazde. Osim toga, čuli smo i pjesmu kitova. No, mnogo zvukova odnosilo se i na promet brodova - njih je lako razlikovati po dosta specifičnom zvuku propelera - kazao je Dziak.

Cilj istraživanja bio je utvrđivanje preciznih razina buke kako bi naučnici u budućnosti novim mjerenjima mogli utvrditi je li se ona povećala ili ne. Iduće godine uz mikrofon planiraju spustiti i kameru prilagođenu za duboki okean.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.