LIFESTYLE

NOVO ISTRAŽIVANJE Isparavanje elektronskih cigareta nema toksičan efekat

Sigurno kao i udisanje zraka

N. K.

9.3.2016

U nedavnom istraživačkom radu, naučnici su otkrili da dim elektronskih cigareta nema toksično djelovanje na ćelije koje se nalaze u ljudskim plućima.

Novo istraživanje, provedeno od strane British American Tobacco (BAT), pokazalo je da udisanje nikotinskih para može biti sigurno kao i udisanje zraka.

Da bi izveo potrebne eksperimente, duhanski div je ostvario saradnju sa MatTek Corporation, koja proizvodi modele ljudskih ćelija koje se koriste u „in vitro“ laboratorijskim eksperimentima.

Naučnici su koristili „robota za pušenje“ da bi ćelije pluća izložili dimu duhanskih cigareta, dimu e-cigareta i običnom zraku.

Nakon što su ćelije bile izložene duhanskom dimu šest sati, došlo je do njihovog umiranja.

Međutim, nakon što su ćelije bile izložene „agresivnoj i neprekidnoj“ dozi dima e-cigareta, naučnici su tvrdili da su oštećenja nastala na ćelijama slična oštećenjima koje je uzrokovalo izlaganje običnom zraku.

Glasnogovornica BAT-a, Dr Marina Murphy, je izjavila:

- Koristeći kombinaciju robota za simulaciju pušenja i laboratorijskih testova koristeći plućnu maramicu, bilo je moguće demonstrirati. Aerosoli e-cigareta koji su korišteni u ovom istraživanju nemaju otrovno djelovanje na ljudska pluća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.