LIFESTYLE

Radijacija u Fukushimi onesposobila sve robote za dekontaminaciju

Neuspio pokušaj uklanjanja radioaktivnog materijala iz reaktora broj 3

(D. K.)

18.3.2016

Sjećate li se robota koje su nedavno predstavili TEPCO i Toshiba, za koje su se nadali da će uspješno ukloniti radioaktivni materijal iz reaktora broj 3 japanske nuklearne elektrane Fukushima? Sad je očito kako nijedan od pet proizvedenih robota nije uspio u tom naumu, budući da je kontrola izgubila vezu s njima nedugo nakon što su se približili prostoru iz kojeg su trebali ukloniti nuklearne šipke uronjene u vodu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana prošlo je pet godina od nesreće u navedenoj elektrani, koju je prouzrokovao tsunami izazvan velikim potresom, a što je imalo za posljedicu taljenje čak tri reaktora. Sve to imalo je za posljedicu kontaminaciju velikog područja i evakuaciju dijela stanovništva iz okolice elektrane, a koje se sve do danas nije vratilo svojim kućama. Štaviše, uprkos naporima oko obuzdavanja nuklearne katastrofe, postoje dokazi da određena količina radioaktivne vode i danas istječe u okoliš.

- Trebale su nam dvije godine da razvijemo operativno sposobnog robota. Iznimno je teško doprijeti u unutrašnjost nuklearne elektrane. Najveći problem je radijacija - otkrio je Naohiro Masuda, voditelj TEPCO tima za dekontaminaciju.

Sada je očito kako je ekstremno visok nivo radijacije u vrlo kratkom roku uništio elektroniku unutar robota, čime su dotični postali potpuno beskorisni komadi otpada unutar elektrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.