LIFESTYLE

PLATITE OSMIJEHOM Amazon želi patentirati plaćanje selfijem

Manje nezgodno od lozinke

Autor:(A. Vr.)

19.3.2016

Prijava za patent, podnijeta u oktobru prošle godine, odnosi se na način plaćanja pomoću selfija, a kupci bi morali poslati dvije slike - jedan običan selfie i jedan na kojem namiguju, smiješe se ili naginju glavu kako bi potvrdili da su stvarni a ne nečija fotografija, piše The Independent.

Amazon je već patentirao tehnologiju za potvrđivanje identiteta osobe pomoću fotografije ili videa, ali ne nužno u svrhu novčane transakcije.

amazon-selfie-blink-0

On-line div tvrdi kako su selfiji sigurniji od softvera za prepoznavanje lica, koji "se često može prevariti tako da se pred kameru stavi fotografija korisnika, a nastala dvodimenzionalna slika može izgledati isto bez obzira je li na njoj korisnik ili njegova fotografija”.

U patentnoj prijavi, Amazon navodi kako bi snimanje dva selfija pred kolegama ili prijateljima bilo manje neugodno od običnog unošenja lozinke.

"Unos tih lozinki na prenosivim utređajima nije uvijek najsretnije rijšen… i može zahtijevati od korisnika da se leđima okrene od prijatelja ili saradnika pri unošenju lozinke, što može biti nezgodno ili neugodno u brojnim situacijama", naveo je Amazon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.