LIFESTYLE

UMJETNE ŠKRGE Ako zvuči predobro, vjerovatno nije istina

Reklamiran kao ‘budućnost podvodnog disanja’

(A.U.)

3.4.2016

Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerovatno nije istina. Pogotovu ako izgleda kao nešto što smo prvi put vidjeli u nekom starom filmu o Jamesu Bondu, piše IFLScience.

Reklamiran kao ‘budućnost podvodnog disanja’, Triton je uređaj koji se stavlja u usta a sadrži umjetne škrge koje omogućuju korisniku disanje do 45 minuta te do maksimalne dubine od 4,6 metara.

Koristi mikroporozni filter koji ima sitne rupice, dovoljno male da spriječe ulazak vode, ali dovoljno velike da omoguće ulazak ‘slobodno plutajućeg’ kisika.

Ovaj se kisik zatim kompresuje i pohranjuje te je spreman da ga udišete. I tako – podvodna sloboda je tvoja, dragi ronioče i možeš napokon odbaciti svoju tešku i kompliciranu ronilačku opremu.

Samo što, naravno, postoji nekoliko fundamentalnih naučnih problema s ovim konceptom.

Kao prvo, ovaj uređaj baš i nije pretjerano velik. U stvari dug je samo 29 centimatara. Kako bi filtrirao dovoljnu količinu kisika iz vode da bi korisnika održavao na životu, uređaj ove veličine morao bi filtrirati 90 litara vode svake minute, pod uslovom da djeluje 100% učinkovito.

Kako bi se postigao toliki protok, plivač bi se morao kretati brzinom na kojoj bi mu pozavidio i sam Usian Bolt.

Kompresija kisika zahtijeva i dosta energije, tako da bi baterija koju ima trebala biti stvarno jaka. Toliko jaka da, kako tvrdi stručnjak za ekologiju dubokih mora Andrew David Thler, još ni ne postoji na tržištu.

Uz to, udisanje čistog kisika pod pritiskom nosi i svoje zdravstvene probleme. Previše takvog kisika može s vremenom uzrokovati teška oštećenja dišnog i centralnog živčanog sistema.

Jedan korisnik Reddita predložio je kako bi se moglo raditi o elektrolizaciji vode, pri čemu bi se koristio strujni krug za razbijanje molekula vode u vodik i dragocijeni kisik. Na taj način i podmornice stvaraju kisik za svoju posadu kada su zaronjene na duže vrijeme.

Da li bi mogao i Triton elektrolizirati vodu na ovaj način? Vjerovatno ne. Tako nešto bi zahtijevalo ogromne količine električne energije, da se dovoljno brzo proizvede dovoljna količina kisika. Teško da Triton u sebi sadrži nuklearni reaktor, a čak i kada bi to bila istina, pitanje je koliko bi mudro bilo pričvrstiti ga na lice.

Zbog svega ovoga razumljivo je kako su mnogi skeptični oko tvrdnji o Tritonu. Napokon, šokantne tvrdnje traže i šokantne dokaze.

Uprkos tome, to nije spriječilo ovaj Indiegogo projekt da već dosegne svoj primarni cilj od 50.000 dolara. U stvari, već je prikupljeno 836.222 dolara, pokazujući kako barem 2.261 ulagaču ne smeta neka dosta sumnjiva nauka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.