LIFESTYLE

Na površini Plutona otkriveno jezero zaleđenog dušika?

Podaci koje je otkrila sonda "New Horizons"

(D. K.)

4.4.2016

Iako je prošlo više od osam mjeseci od historijskog preleta sonde "New Horizons" u blizini Plutona i njegovog saputnika Harona, sonda je do sada uspjela poslati tek polovinu prikupljenih podataka. Pri tome se među nedavno primljenim podacima posebno ističe fotografija dijela Plutonove površine za koji naučnici vjeruju da predstavlja zaleđeno jezero dušika.

Štaviše, iz navedenih podataka može se zaključiti kako je zaleđeni dušik, koji danas prekriva značajan dio površine Plutona, svojevremeno bio u tekućem stanju. NASA-ini naučnici vjeruju kako se dušik zaledio usljed promjene u atmosferskom tlaku patuljastog planeta.

Jezero, otkriveno sjeverno od Sputnik Planuma, dužine je oko 30 kilometara, s karakteristično uglačanom, ravnom površinom, koja je u oštroj suprotnosti s okolnim terenom.

- Veoma je ravno, baš kao da je riječ o ravnomjerno smrznutoj tekućini. Teško je osmisliti ijedan drugi model koji bi uspješno objasnio značajke navedenog područja - rekao je Alan Stern, voditelj naučenog tima "New Horizonsa".

povrsina-plutona

Snimak površine Plutona koji je zabilježila sonda "New Horizons"

S obzirom na veliku udaljenost Plutona od Sunca, postavlja se pitanje može li se navedeno jezero ikada odlediti? Kako je Plutonu potrebno 248 godina za jedan obilazak oko Sunca, gdje dolazi i do promjena nagiba planete u odnosu na Sunce, lako je moguće otapanje jezera u određenom trenutku, kao i njegovo kasnije zamrzavanje.

Naime, prema izračunima naučnika iz NASA-e, Pluton u toku svog epskog ophoda oko Sunca biva izložen značajnim promjenama atmosferskog tlaka, koji može porasti i do 20.000 puta u odnosu na vrijednosti koje je zabilježila sonda "New Horizons". To zasigurno ima za posljedicu povećanje temperature na površini, a time i otapanje dotada zaleđenih dušičnih rijeka i jezera.

Međutim, riječ je o prilično rijetkoj pojavi, koja se posljednji put zbila prije 800.000 godina, kada je os planete formirala nagib od 103 stepena. Budući da se Pluton trenutno nalazi na polovini puta između svojih klimatskih ekstrema, proći će još dosta vremena prije nego se navedeno jezero opet odledi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.