LIFESTYLE

Jedan od glavnih stubova tehnološkog svijeta danas slavi 41. rođendan

Kompanija Microsoft osnovana 1975. godine

Redakcija

5.4.2016

Microsoft danas slavi 41. rođendan od osnivanja kompanije koja nam je donijela Windowse, Office, Hololens sistem za proširenu stvarnost, ali i mnogima omraženi Internet Explorer.

Apple je prošle sedmice proslavio 40. rođendan, a na današnji dan godinu ranije u Novom Meksiku su Bill Gates i Paul Allen osnovali Microsoft, kompaniju koja je i danas jedan od stubova tehnološkog svijeta.

Tada, 19-godišnji Gates i Allen, koji je imao 22 godine, kompaniju su pokrenuli kako bi proizvodili i prodavali BASIC za Altair 8800 računar, a s vremenom su preselili iz Albuquerquea u Redmond gdje je i danas sjedište kompanije.

allen-i-gates

Allen i Gates (Foto: Agencije)

Streloviti uspon kompanije krenuo je 1981. godine, kad je IBM na tržište izbacio svoj računar koji je koristio Microsoftov MS-DOS 1.0. Kako je kompanija rasla, tako se širio i njihov utjecaj, ali i interesna polja, a bez brojnih njihovih proizvoda poput Windowsa, Officea, Skypea ili Xboxa teško bi bilo zamisliti današnji svijet tehnologije. Microsoft je prije nekoliko dana objavio kako se Windows 10, operativni sistem koji su lansirali prošlog ljeta, sada nalazi na 270 miliona računara.

Upravo Windows 10 i njegovi nasljednici te nove tehnologije poput Hololensa, ali i rješenja poput Cortane te Skype prevoditelja su ono zbog čega se osnivač kompanije Bill Gates najviše veseli 50. godišnjici Microsofta. Lani je za 40. rođendan rekao kako misli da će se tehnologija razvijati u sljedećem desetljeću brže nego ikad ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.