LIFESTYLE

Više nećete posuđivati svoje slušalice nikome!

Nije higijenski

Autor:(A. Vr.)

9.4.2016

 

Da li vas je ikada neko pitao da mu posudite slušalice? Možda je bolje da pročitate ovo prije nego što im odgovorite, piše Metro.

Naše su uši pune cerumena (ušnog voska), mrtvih stanica i bakterija. Dobra je vijest to što je većina toga bezopasna, a ušni vosak i služi čišćenju ušiju od bacila i prašine.

Ali problem je što je taj vosak ljepljiv, što znači da će vaše slušalice pokupiti sve i svašta iz okoliša. Uz to će i u sebi zatvoriti bakterije te ih na taj način spriječiti da umru.

A dijeljenjem slušalica samo ćete u svoje uši unijeti nove bakterije. Čak i ako ih ne posuđujete nikome, samo ostavljanje slušalica na raznim površinama rezultirati će brojnim novim bakterijama u vašim ušima kada ih slijedeći put upotrijebite.

Ako ih pak dugo držite u svojim ušima u njima će se povećati temperatura i vlažnost, čime ćete postati otvoreniji raznim infekcijama.

Zbog svega toga morate redovito čistiti slušalice, a to konkretno znači sanitariziranje prije i poslije dijeljenja te dezinfekcija jednom sedmično.

Prije dezinfekcije pažljivo prvo očistite sve ostatke cerumena, a zatim prebrišite slušalice pamučnim blazinicama natopljenim dezinfektivnim sprejem ili alkoholom. Pazite da tekućina ne uđe u zvučnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.