LIFESTYLE

Od sada možete svoje tijelo pretvoriti u hodajući monitor

To bi mogao biti tek početak

(A.U.)

23.4.2016

Novo naučno otkriće moglo bi pomoći u približavanju transhumane budućnosti ljudi kao kiborga.

Japanski naučnici su razvili supertanki i savitljivi zaštitni film koji se može koristiti za stvaranje displeja na elektronskoj koži (e-koži).

Zašto bi iko stavio ekran na vlastito tijelo? Najočitije primjene su one iz područja zdravstva i sportskog treninga, ti bi se jednostavni displeji na ruci povezali s nosivim senzorima te pokazivali rezultate mjerenja poput brzine udaranja srca ili količine kisika u krvi ravno na površini kože.

Ali, to bi mogao biti tek početak, piše net.hr.

“Kakav bi bio svijet kada bi imali monitore koji bi odmah pokazivali šta se događa našem organizmu ili čak pokazivali emicije ili količinu stresa ili nelagode”, pita se Takao Someya, profesor Tokijskog univerziteta i jedan od naučnika koji rade na praktičnoj e-koži.

“Ne samo da ne bi trebali cijelo vrijeme sa sobom nositi razne uređaje, e-koža bi mogla i pojačati način na koji vršimo interakciju s osobama oko nas ili dodati cijelu novu dimenziju načinu na koji komuniciramo”, rekao je Somey.

Dakle, jednog dana bi mogli nositi update statusa na vlastitoj koži, da ih svi odmah vide.

Drugi su tipovi e-kože razvijeni za elektroniku ili prostetiku, ali novi je film razvijen specifično s namjerom da postane savitljiv, nosivi displej.

Ovaj specifičan napredak u nauci koji bi nas mogao jednoga dana pretvoriti u hodajuće oglase društvenih medija je novi ultratanki i ultrafleksibilni film debljine manje od jednog mikrometra. Uz to je i nepropusan za zrak i vlagu, zbog ćega može trajati i više dana.

Jasno, ako budete nosili e-kožu punih sedam dana, vaša će prava koža ispod biti dosta gadna, posebno ako se budete znojili.

Ali niko nikada nije rekao kako će tranzicija iz običnih vreća mesa u digitalno ojačane kiborge koji na svojoj e-koži pokazuju najnovije informacije proći bez ikakvih žrtava.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.