LIFESTYLE

HAKERI TRGUJU MAILOVIMA Ako koristite ove providere, hitno biste trebali promijeniti lozinke

Pokrenuta globalna istraga

Autor:(A. Vr.)

11.5.2016

 

Nekoliko ponajvećih svjetskih e-mail providera poput Googleovog Gmaila, Yahoo Maila, Microsoft Hotmaila i Mail.ru pokrenuli su istragu nakon dobivenih izvješća da hakeri trguju stotinama milijuna korisničkih imena i lozinki, piše BBC.

Ako za razmjenu eletronske pošte koristite neki od tih davatelja pristupa, svakako bi trebali promijeniti svoje lozinke.

Naime, sigurnosna kompanija Hold Security saopćila je kako je uvjerila hakere da joj predaju bazu podataka s ukupno 272 miliona jedinstvenih e-mail adresa, skupa s lozinkama korisnika. Čak i ako su neke od njih netočne ili se više ne koriste, još uvijek mogu biti zloupotrebljene, upozorili su iz te kompanije.

U zamjenu za te podatke, haker je najprije tražio 50 rubalja (75 centi) da bi ih na kraju predao bez ikakve naknade i to nakon što su djelatnici Hold Securityja napisali o njemu pozitivne komentare na jednom forumu.

Za razliku od njega koji je bio spreman predati podatke bez ikakve naknade, postoje mnogi zlonamjerni koji bi mogli imati takve podatke – upozoravaju iz spomenute kompanije.

Hold Security je prije desetak dana počeo vraćati ukradene podatke kompanijama koje su bile na meti ovog hakerskog napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.