LIFESTYLE

STRAŠNO ORUŽJE: SAD razvija podvodne kapsule koje bi napadale iz zasjede

Kapsule bi godinama mogle biti "uspavane" na dnu mora

A.U.

17.5.2016

Američka Agencija za napredna odbrambena istraživanja (DARPA) razvija podvodne kapsule koje bi u velikoj mjeri mogle promijeniti rat na moru.

Kapsule bi bile postavljene na dno okeana gdje bi mogle ostati mjesecima, čekajući na aktivaciju.

Kada se to desi, kapsula bi izronila i iz nje bi izašao dron, ili bi bila ispaljena raketa na neprijatelja, u zavisnosti šta bude u nju stavljeno.

Ovakve kapsule mogle bi se koristiti za nadgledanje, pomoć u komunikaciji, ali i za pomorski rat, piše Daily Mail. 

"Motivacija iza ovog istraživanja je osigurati brzo raspoređivanje bespilotnih sistema distribucije na daleke lokacije, pošto bi ih godinama ranije raspoedili širom svijeta i aktivirali kada to bude potrebno", rekao je glasnogovornik DARPA-e Jared Adams.

podvodne-kapsule-1

Gotovo 50 posto svjetskih okeana je dublje od četiri kilometra, što pruža odlično mjesto za skrivanje.

Ono što je impresivno kod ovog novog oružja je njegova jednostavnost, ali i potencijalna efikasnost, pošto bi svaki napad imao efekat iznenađenja.

Ipak, prije nego kapsule postanu stvarnost, DARPA mora riješiti nekoliko problema, poput načina aktivacije, izranjanja na površinu i sistema najapanja kapsule u dubokim vodama koji bi trajao nekoliko godina.

Inače, DARPA je ranije učestvovala u nekoliko velikih programa. Pomogli su u pravljenju interneta, nevidljivih aviona, dronova i pametinh bombi.

Trenutno rade i na programu razvijanja „brodova duhova“, odnosno plovila koja bi sama putovala morima u potrazi za neprijateljskim podmornicama, čime bi razarači sa posadom bili oslobođeni za druge zadatke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.