LIFESTYLE

Google prodao više računara od Applea

Prema informacijama analitičke kompanije IDC

J.K.

21.5.2016

Google je prije nekoliko godina predstavio operativni sistem za personalne računare koji je zasnovan na njihovom pregledniku internetskih stranica Chrome.

Glavni aduti ovog OS-a jesu jednostavnost i pristupačnost jer za korišćenje Chrome OS-a nije potreban snažan hardver, tako da se za cijenu od oko 200 dolara može dobiti solidni računar koji će korisnicima omogućiti osnovne operacije na računaru – surfovanje internetom, dopisivanje, korišćenje društvenih mreža i slično. 

Zbog niske cijene ovakvi računari su naročito popularni u obrazovnim ustanovama i upravo na ovom tržištu zabilježen je najveći rast prodaje Chrome OS računara. 

Iako su poznate kompanije za proizvodnju računara tokom proteklih nekoliko godina predstavile svoje prenosne i stacionarne računare koje pokreće Chrome OS, udio ovih računara na tržištu bio je zanemarljiv. 

Ipak, u posljednje vrijeme stvari su počele da se mijenjaju, pa su ove nedjelje zabilježene 'dvije vrlo važne stvari koje bi mogle da utiču na budućnost tržišta personalnih računara, piše Business Insider, prenosi Dnevnik.hr.

Tako je, prema informacijama analitičke kompanije IDC, prvi puta u istoriji u prvom ovogodišnjem kvartalu prodato više Chromebooka u odnosu na broj Appleovih Macova. 

Ovi podaci se odnose na tržište SAD, gdje je Google u prva tri mjeseca ove godine isporučio oko 2 miliona Chrome OS računara, dok je Apple isporučio oko 1,76 miliona Macova. 

Druga bitna stvar je da je Google na I/O konferenciji najavio da će na Chromebook računarima u budućnosti biti moguće pokretati aplikacije s Google Play, tako da će vlasnicima Chromebooka biti dostupan veliki dio od oko 1,5 miliona aplikacija koje su trenutno dostupne za mobilne uređaje koje pokreće Googleov mobilni operativni sistem. 

Biće zanimljivo vidjeti kako će dostupnost aplikacija za Androide uticati na prodaju Chrome OS računara, a u intervjuu za Business Insider Google je istakao da je njihova sve veća prodaja predstavlja lošu vijest za kompaniju koja dominira tržištem operativnih sistema za računare – Microsoft. 

Tržište personalnih računara ionako je u velikom padu, a čini se da bi u budućnosti dio tog tržišta Microsoftu mogao da uzme i Google.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.