LIFESTYLE

Savjeti kako da bolje zaštitite privatnost na svom Androidu

Isključite sve što vam ne odgovara

Redakcija

19.6.2016

Pomoću ovih nekoliko savjeta ograničit ćete aplikacije u pristupu vašim podacima, količinu ličnih podataka koja završava u računalnom oblaku, koliko vas Google prati...

S izdanjem Androida Marshmallow Google je uveo pristup dozvolama nalik onome kakav koristi Appleov iOS, što znači kako možete uključiti ili isključiti pojedinačne dozvole (uključujući i pristup podacima o lokaciji) za svaku aplikaciju. 

Kako bi vidjeli čemu koja aplikacija može pristupiti i obavili promjene koje smatrate nužnima, otvorite glavnu aplikaciju Settings, pa kucnite na Apps, potom na sličicu zupčanika i zatim App permissions, prenosi tportal.

Isključite sve dozvole koje vam ne odgovaraju. Moguće je kako će se pojaviti neobična obavijest o pogrešci, ali niti jedna od ovih opcija ne bi smjela posve onemogućiti funkcioniranje aplikacije. 

Alternativno, kucnite na Apps i potom odaberite aplikaciju koju želite provjeriti. Poveznica Permissions dostupna je na pola puta prema dolje i pokazuje kojim dijelovima sistema aplikacija može pristupiti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.