Prodaja iPhonea pada, a Galaxyja i dalje raste

Najbolji kvartalni rezultat u posljednje dvije godine

Fena
28.07.2016 10:02

Snažna prodaja pametnih telefona, posebice Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge modela, pomogla je Samsungu da ostvari najbolji kvartalni rezultat u posljednje dvije godine. 

Dobit te južnokorejske tvrtke u drugom je ovogodišnjem tromjesečju porasla 18 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 7,17 milijardi dolara. Operativna dobit odjela za proizvodnju mobitela skočila je pritom 27 posto, što se ponajviše zahvaljuje dobroj prodaji modela Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge modela.

Samsung očekuje dobru potražnju za svojim modelima pametnih telefona i tableta i u drugoj polovici godine. Međutim, očekuje i zaoštravanje tržišne utakmice nakon što konkurentske kompanije izbace nove mobilne uređaje.

Samsungov rezultat u potpunosti je drugačiji od rezultata konkurentskog Applea, koji je ovoga tjedna izvijestio o 15-postotnom padu prodaje iPhonea u drugom tromjesečju na godišnjoj razini. Apple očekuje pad prodaje i u tekućem kvartalu, prenosi Hina. 

Vezano uz druge proizvodne odjele Samsunga, kompanija za drugo polugodište predviđa pad potražnje za TV uređajima, navodeći kao razlog slabiju potražnju u Europi i usporeni ekonomski oporavak njima važnijih tržišta.

S druge strane, ističu da očekuju rast prihoda i zarade u odjelima proizvodnje hladnjaka, veš mašina i klima uređaja.  

 

NA VRH