LIFESTYLE

Kompanija "Tesla Motors" kupuje "SolarCity" za 2,6 milijardi dolara

Novi sporazum privukao veliku pažnju

(Mi. K.)

3.8.2016

Kompanija "Tesla Motors" će potrošiti gotovo 2,6 milijardi dolara za kupovinu cjelokupnog kapitala kompanije "SolarCity", koja se bavi proizvodnjom solarnih panela.

Dok proizvođač električnih automobila "Tesla" navodi da će nakon ove transakcije nastati maloprodajni centar u kom se može nabaviti sve za čistiju energiju, neki dovode u pitanje motive koji se kriju iza ovog ugovora, prenosi agencija AP.

Elon Musk je, kako navodi američka agencija, predsjednik i najveći akcionar obje kompanije, a "SolarCity" vodi njegov rođak, Lyndon Rive.

Akcija "SolarCityja" skliznula je u ponedjeljak ujutro naniže za više od šest posto u trgovanju prije zvaničnog početka rada berze, dok je akcija "Tesle" blago ojačala.

Prema sporazumu o preuzimanju objavljenom danas, akcionari "SolarCityja" će dobiti 0,110 običnih akcija "Tesle" po dionici "SolarCityja", što daje vrijednost po akciji te kompanije od 25,37 dolara.

Iz kompanije "Tesla" je ranije saopćeno da će ponuditi 23,56 do 25,30 dolara po dionici "SolarCityja".

Musk njeguje imidž nekonvencionalne osobe od kada je stekao početno bogatstvo kao suosnivač PayPala, kompanije za online plaćanja, koja je kupila eBay platformu za elektronsko trgovanje za 1,5 milijardi dolara 2002. godine.

Poklonici mu aplaudiraju i nazivaju ga vizionarom koji trese tržište autoindustrije sa iznjedrenim "Tesla" električnim vozilima i planovima za slanje ljudi na Mars raketama SpaceX.

Kritičari mu se podsmijevaju kao nepredvidivom čudaku.

Musk posjeduje 26-postotni udio u "Tesli", čije je sjedište u Palo Altu u Kaliforniji, kao i 22,5 posto udjela u "SolarCityju". Njegov motiv da ujedini "Teslu" s kalifornijskom solarnom firmom iz San Matea, prije svega se vrti oko sistema baterija za prikupljanje sunčeve energije za stambene nekretnine i preduzeća.

Novi sporazum može privući veću pažnju na finansijske pozicije obje kompanije. "Tesla Motors" je izgubio 1,2 milijarde dolara samo u posljednje dvije godine, dok je "SolarCity" pretrpio gubitke veće od 1,1 milijardi dolara u istom periodu.

Analitičari predviđaju u anketi kompanije "FactSet" da će "Tesla" ove godine imati gubitak od 416 miliona dolara, a za "SolarCity" prognoziraju minus od 851 milion dolara, prenosi AP.

U "Tesli" procjenjuju da će im preuzimanje "SolarCityja" u prvoj godini od okončanja preuzimanja donijeti uštedu troškova od 150 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.