LIFESTYLE

EU više neće više gledati kroz prste WhatsAppu i Skypeu

Ista pravila koja važe i za tradicionalne telekomunikacijske rivale

Autor:(Mi. K.)

16.8.2016

Evropska komisija neće više gledati kroz prste Whatsappu i Skypeu. Internet usluge koji omogućuju korisnicima da uspostavljaju pozive i šalju poruke morat će se pridržavati istih regulatornih pravila koja važe i za tradicionalne telekomunikacijske rivale, objavio je "Financial Times" u ponedjeljak, pozivajući se na jedan od prijedloga Evropske komisije o reviziji direktive o telekomunikacijama. 

To će značiti da će online igrači pojačati sigurnost svojih usluga, dok saglasnost s novim pravilima povjerljivosti može ograničiti ono što oni mogu učiniti sa podacima koje drže o komunikacijama svojih klijenata.

Oni će takođe morati dati pristup hitnim brojevima u budućnosti. 

Evropska komisija je navela u maju da želi da kreira isto konkurentsko polje između generacija pružalaca komunikacijskih usluga, ali je konsultacije o novim pravilima zatvorila u julu.

Prema FT-u, formalna objava će uslijediti u septembru, a novi prijedlozi kasnije ove godine. 

Promjene će doći u obliku zamjene za "direktivu o e-privatnosti" iz 2002. godine koju zemlje EU trebaju da prenesu u svoje nacionalne zakone. 

Direktiva će također ograničiti telekom operaterima upotrebu obilnih podataka o lokacijama koje drže o svojim klijentima, ističući da online kompanije mogu unovčiti takve podatke puno slobodnije. 

U posljednjih nekoliko godina, tradicionalne telefonske kompanije izgubile su milijarde prihoda otkako građani koriste besplatne usluge putem weba umjesto plaćanja telefonskih poziva i SMS poruka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.