LIFESTYLE

IMUN NA SVE CYBER NAPADE Kina lansirala prvi kvantni komunikacioni satelit

U poduhvat uložena ogromna finansijska sredstva

D. K.

16.8.2016

Kina je danas u svemir lansirala prvi kvantni komunikacioni satelit, otporan na sve vrste cyber napada, javili su državni mediji.

Kineski eksperti navode da je lansiranje satelita podsticaj svjetskim naporima da se razvije mogućnost slanja informacija koje se ne mogu hakovati.

Satelit je lansiran iz centra za lansiranje Jikuan, u pustinji Gobi.

Kina je u ovaj poduhvat uložila ogromna finansijska sredstva, a radi se o jednom od brojnih investicija Pekinga u naučna istraživanja u oblasti korištenja asteroida u svrhe genetskog inženjeringa.

Satelit nazvan "Mozi", u čast kineskog filozofa i naučnika iz 5. stoljeća prije nove ere, koristit će se u cilju podizanja interesovanja za kvantne tehnologije u oblasti komunikacije na daljinu.

Za razliku od dosadašnjih klasičnih metoda sigurnosnog prenošenja informacija, ovaj sistem zasnovan je na upotrebi fotona, osnovnih čestica elektromagnetnog polja, za slanje "ključeva" neophodnih za dešifrovanje podataka, a svaki pokušaj špijuniranja doveo bi do njihovog samouništenja, navela je agencija Nova Kina.

Naučnici su već uspjeli da dokažu efikasnost tehnologije za slanje poruka na daljinu, a rekordna razdaljina iznosila je 300 kilometara, piše naučni časopis "Nature".

Prvi kvantni satelit pokušat će da pošalje šifrovane podatke iz Pekinga u Urumči, admimistrativni centar regiona Sinkjang na sjeverozapadu Kine, udaljen oko 2.500 kilometara.

Ako testovi budu uspješni, Kina će početi izgradnju svjetske mreže za slanje poruka koje ne mogu da se prisluškuju ili hakuju na konvencionalne načine.

Lansiranje satelita je veliki uspjeh za Kinu, koja već godinama pokušava da razvije globalnu mrežu šifrovane kvantne komunikacije, što je jedan od glavnih ciljeva Pekinga u okviru petogodišnjeg plana objavljenog u martu i jedan od prioriteta od nacionalnog značaja.

Otkrivanje špijunskih operacija američke Nacionalne sigurnosne agencije, koje je objelodanio bivši konsultant Edward Snowden, dodatno je podstaklo kineska istraživanja hermetičke tehnologije hakovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.