LIFESTYLE

Kako su društvene mreže dobile ime?

Osnivači otkrili

Redakcija

25.8.2016

Kako su Twitter, Skype, Instagram i Vajber dobili imena? Twitter je u fazi nastanka nosio drugo ime - Twitch, pa i Jitter. Ptičica koja ga simbolizuje i tada je bila tu.

"Kada sam video kako se piše Twitter, kada smo to postavili na sajt, kada sam vidio definiciju riječi - znao sam da je to to", kazao je Džek Dorsi, jedan od osnivača Twittera.

Što se tiče Instagrama, Kevin Sajstrom - suosnivač ove društvene mreže - tražio je riječ koja opisuje situaciju "sada i ovdje, u momentu dok pričamo".

Željeli su da imaju unikatno ime, pa su izraz Instant camera povezali sa telegramom. Kombinacijom tih riječi nastao je Instagram.

Za Skype je priča išla na sljedeći način. Skype je kombinacija sky (nebo) i peer-to-peer. To su kreatori skratili na Skyper, da bi postali još unikatniji i neobičniji - ukinuli su slovo "r".

Donedavno je postojala nedoumica da li se pravilno kaže Vajber ili Viber, koju je Atanas Rajkov, generalni direktor kompanije, razriješio - ispravno je prvo.

"Izvedenica Viber dolazi od riječi 'vibe', što znači dobar osjećaj, stoga 'vajber' je pravilan izgovor mobilne aplikacije", kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.