LIFESTYLE

Minibusevi bez vozača na ulicama Moskve? (VIDEO)

Planovi za kraj ove ili početak naredne godine

(D. K.)

29.8.2016

Krajem ove ili početkom iduće godine na moskovske ulice izaći će minibus koji će moći prevoziti 10 putnika, a u njemu neće sjediti vozač jer će biti u potpunosti autonoman.

Minibus koji nazivaju "šatl" razvila je kompanija "Nami", u saradnji s proizvođačem kamiona "Kamazomi Daimlerom", a ulaskom najveće ruske tražilice Yandex (tzv. ruski Google) u partnerstvo, osigurana je finansijska konstrukcija za početak proizvodnje i provođenje testiranja.

Alexey Gogenko, zamjenik direktora "Namija", koja je "šatl" predstavila na Međunarodnom salonu automobila u Moskvi, izjavio je da će se javna bespilotna vozila moći koristiti i kao taksiji, a njihova cijena bi, prema očekivanjima, trebala iznositi oko pet milijuna rubalja (oko 136.000 KM), no nije želio reći koliko novaca će u razvoj uložiti "Yamaz".

Gogenko kaže da sistem autonomne vožnje koju će posjedovati "šatlovi" uključuje najmoderniju navigacijsku tehnologiju, a dizajnirani su vrlo dopadljivo.

Jedina stvar koja stoji na putu daljem razvoju bi mogla biti zakonska prepreka, jer rusko zakonodavstvo trenutno ne predviđa takve sisteme, pa će trebati uvesti regulativu kojom će se između ostaloga propisati ko će biti odgovoran u slučaju saobraćajnih nesreća.

Gogenko kaže da će bez obzira na to testiranje u Moskvi iduće godine biti provedeno, jer će se u najgorem slučaju koristiti unutrašnje površine bez izlaza na javne ceste, s obzirom da za to ne postoje zakonske prepreke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.