LIFESTYLE

Ovaj unikatni ručni sat vrijedi 112.000 dolara! (FOTO)

Novitet švicarske kompanije "Urwerk"

(D. K.)

27.9.2016

Ljubiteljima unikatnih ručnih satova koji mogu zavući ruku duboko u džep, švicarska kompanija "Urwerk" nudi doista ekskluzivan predmet obožavanja za koji ćete se morati isprsiti sa čak 112.000 dolara!

urwerk

Njihov novi sat s crnim kućištem od titanija pod nazivom "Urwerk Time Hunter" može se nazvati pametnim, no njegova pamet nije namijenjena ničemu drugom osim praćenju vremena. To znači da ćete osim gledanja tačnog vremena, na njemu moći pratiti i njegovu preciznost, prenosi portal Vidi.hr.

Sat je u osnovi mehanički, no posjeduje računar uz čiju pomoć ćete pratiti koliko sekundi biste mogli dnevno "izgubiti", kako biste putem ugrađene EMC funkcije mogli kalibrirati njegovu preciznost.

urwerk

Švicarska kompanija kaže da se većina satova kalibrira u kontroliranim uvjetima, pa ne mogu održati preciznost u mjerenju vremena, s obzirom na to da ona zavisi i od načina na koji nosite svoj sat.

Računar "Time Huntera" konstantno prati sve vaše pokrete i proračunava koliko oni utječu na preciznost u mjerenju vremena. Sva elektronika u satu se napaja mikrogeneratorom koji je razvila kompanija "Maxon", poznata po izradi motora za NASA-ine rovere na Marsu, a za njin rad nije potrebna nikakva baterija.

urwerk

"Urwerk" tvrdi da energija pohranjena u superkondenzatoru čak i nakon 200.000 ciklusa punjenja i pražnjenja donosi zanemarivi pad u performansama.

Također, navode da ugrađeni elektronski oscilator omogućuje najveću moguću preciznost, veću od 10 mikrosekundi, što je 0,000001 sekunde.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.