LIFESTYLE

Terahercno zračenje za ultrabrzu kompjutersku memoriju

Međunarodni tim ruskih i evropskih naučnika objavio naučni rad u publikaciji "Nature Photonics"

(D. K.)

13.10.2016

Međunarodni tim ruskih i evropskih naučnika objavio je naučni rad u publikaciji "Nature Photonics" u kojem opisuju korištenje terahercnog zračenja za potrebe ubrzanja kompjuterske memorije.

Za jedno od ograničenja u brzini današnjih kompjutera kriva je memorija, tačnije brzina kojom se individualne memorijske ćelije mogu "switchati". Za to se danas koristi magnetsko polje, no naučnici iz nekoliko ruskih i evropskih laboratorija predlažu novu metodu za koju se koristi terahercno zračenje, odnosno "T-zrake", kakve se mogu naći u skenerima tijela u zračnim lukama.

Naučnici kažu da se korištenjem T-zraka umjesto magnetskih polja, stopa resetiranja ćelija može uvećati za faktor 1000, čime se stvaraju pretpostavke za izradu ultrabrze memorije.

Zračenje se stvara serijom kratkih elektromagnetskih pulsova koji "pingaju" ćelije na terahercne frekvencije čija je valna dužina oko 0,1 mm, odnosno između mikrovalnog i infracrvenog područja, piše portal Vidi.hr.

Pri tome su važni materijali koji se koriste, a naučnici su u ovom slučaju demonstrirali koncept pomoću prototipa antiferomagnetskog TmFeO3, te otkrili da je terahercno zračenje deset puta učinkovitije od tradicionalnog magnetskog polja.

Da bi se ovo moglo jednog dana naći u praktičnoj upotrebi naučnici tek trebaju objaviti testove na stvarnim kompjuterskim memorijskim ćelijama, pa ćemo tek onda saznati hoće li se T-zrake jednog dana naći u našem PC-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.